Glas Javnosti

Krađa dragocenih plaketa u Kanadi: Umesto počasti, Tesla i Mileva Ajnštajn postali meta lopova

Svet
Autor: Glas javnosti

U parku nedaleko od srpske pravoslavne crkve Sveti Simeon, stajale su ploče s priznanjem za izuzetna dostignuća Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Mileve Marić Ajnštajn.

Plakete koje su odavale priznanje doprinosu srpskih naučnika ukradene su tokom vikenda iz parka nedaleko od grada Kalgarija u Kanadi. Zvaničnici su izjavili da je procenjena šteta viša od 20.000 dolara.

U tom parku, smeštenom u blizini srpske pravoslavne crkve Sveti Simeon, stajale su ploče posvećene izuzetnim doprinosima Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Mileve Marić Ajnštajn.


Prema rečima zvaničnika festivala SPARK, sva umetnička dela, uključujući i znakove donatora, nestala su u ranim jutarnjim satima nedelje.

Zvaničnici srpskog festivala SPARK izjavili su da su umetnička dela i znakovi donatora nestali u ranim jutarnjim satima u nedelju.

Krađa je prijavljena policiji, a portparol festivala je izjavio da se procenjuje da je šteta premašila iznos od 20.000 dolara.


Pozivamo sve koji su bili svedoci krađe ili imaju informacije o počiniocima da odmah obaveste policiju.

Kako je navedeno na sajtu Serbian fest u Kanadi, reč je o projektu Spomen parka naučnika Srbije.

Spomen park je posvećen četvorici renomiranih srpskih naučnika - Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milutinu Milankoviću i Milevi Marić Ajnštajn.

Građevinski odbor SPARK-a Srpskog festa je saopštio da je uspešno završena prva faza SPARK projekta u maju prošle godine.

U drugoj fazi planira se dovršenje uređenja parka, dok je treća faza posvećena početku prikupljanja sredstava za izgradnju spomenika posvećenog Nikoli Tesli.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR