Glas Javnosti

KORONA PONOVO DIVLJA U KINI: Jedan grad zatvorio sva kazina i kockarnice

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineski Makao zatvorio je vrata svih svojih kazina zbog izbijanja najnovije pandemije koronavirusa do sad. Inače više od 90 odsto od 600.000 stanovnika ovog grada je potpuno vakcinisano.

Makao je zatvorio sve kazina prvi put u više od dve godine zbog najveće epidemije novih zaraza korona virusom do sada. Najmanje pet dana potpuno je zatvoreno 30 područja u gradu, nikome nije dozvoljen ni ulazak ni izlazak, prenosi Kurir.

Grad, koji ima više od 30 kazina, zatvorio je sve kazina na nedelju dana i naredio ljudima da ostanu kod kuće, ali su izlazi dozvoljeni za hitne službe. Vlada je najavila da će policija kontrolisati ljude u javnosti, a najavljene su oštre kazne za kršenje pravila.

Iako su mnoga kazina već zatvorena u protekle tri nedelje, a radi samo minimalan broj zaposlenih, drastične mere zatvaranja su u velikoj meri poljuljale poverenje investitora. Neki analitičari predviđaju da se prihodi od igara neće vratiti na normalne nivoe do kraja trećeg kvartala ili početkom četvrtog. Akcije kompanija za igre na sreću su pale.

U Makau je od sredine juna potvrđeno oko 1.500 zaraženih novim korona virusom, a u karantinu je oko 19.000 ljudi. Više od 30 oblasti u gradu je pod potpunim zatvaranjem, što znači da niko ne može da uđe ili izađe iz njih najmanje pet dana, pošto vlasti prate politiku nulte tolerancije Pekinga prema kovidu.

Kazina u Makau su poslednji put zatvorena u februaru 2020. na 15 dana. Vlada se ranije protivila zatvaranju da bi zaštitila radna mesta. Većina poslova u gradu je direktno i indirektno vezana za industriju igara na sreću, a ona takođe čini više od 80 odsto državnih prihoda.

Vlasti se suočavaju sa sve većim kritikama zbog njihovog postupanja sa epidemijom. Tuče su izbile u nekim centrima za testiranje, a neki stanovnici čekali su više od 20 sati da pristupe zdravstvenim uslugama. Ove nedelje stanovnici će morati da se testiraju na novi korona virus četiri puta, a od sredine juna šest puta. Očekuje se povećanje brzih testova, navodi Rojters.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR