Glas Javnosti

Korona podstakla transfer moći sa Zapada na Istok?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Pandemija koronavirusa ubiće kapitalizam, saglasni su ugledni politikolozi iz celog sveta. Oni su u intervjuima za zapadne medije predvideli da će nakon okončanja pandemije svet biti potpuno drugačiji – globalizacija više neće postojati, nacionalizam će ojačati, a moć će se sa Zapada preseliti na Istok.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard Stiven M. Volt smatra da će ova pandemija ojačati funkciju države i da će podstaći nacionalizam.

– Sve vlade sveta, bez obzira na to kojeg su tipa, usvojiće neke ekonomske mere kako bi se izvukle iz krize. Zemlje će se uzdržavati od dalje hiperglobalizacije, a građani i kompanije gledaće u svoje vlade, tražeći da ih spasu posle ekonomskog šoka. S obzirom na to da se Kina u ovoj krizi sjajno ponela, a SAD i Evropa nisu baš najbolje odgovorile na pandemiju, videćemo verovatno i transfer moći i uticaja sa Zapada na Istok. Ukratko, kovid-19 će napraviti svet manje otvoren, manje napredan i manje slobodan. Za to su odgovorni kombinacija smrtonosnog virusa, neodgovarajuće planiranje i nekompetentni lideri – kaže profesor Volt.

S njim je saglasan i Robin Niblet, direktor londonskog Četam hausa, odnosno Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

– Koronavirus će biti čekić koji će slomiti globalizaciju. Ova pandemija će naterati vlade, kompanije i društva da se okrenu sebi kako bi se nosili sa narednim periodom ekonomske samoizolacije. Malo je verovatno da će se svet nakon ove pošasti vratiti ideji globalizacije, koja za cilj ima zajedničku korist, kako je definisana početkom 21. veka. Političkim liderima će biti potrebna ogromna samodisciplina da bi uopšte održali međunarodnu saradnju i da se ne bi vratili geopolitičkom ratu – smatra Niblet.

Njegov kolega Kišor Mabubani, profesor na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, misli da će pandemija koronavirusa iz korena izmeniti ekonomski pravac u svetu.

– Samo će ubrzati promenu koja je već počela. Umesto sveta koji vodi Amerika, imaćemo svet koji vodi Kina. Vlada u Pekingu dobro zna da je Kinu mnogo koštalo to što je mislila da može da se izoluje od celog sveta i zato sada radi na tome da se poveže sa ostatkom planete. Iskoristila je šansu čak i tokom ove epidemije. Kina će nastaviti sa globalizacijom, koja će biti drugačije definisana, a pritom neće imati konkurenciju – objašnjava Mabubani.

I Šenon K. O’Nil, članica Saveta za međunarodne odnose na Latinoameričkom univerzitetu u Meksiku, smatra da će pandemija uništiti sadašnji poredak.

– Ovaj virus podrio je temelje globalne proizvodnje. Firme propadaju, fabrike se zatvaraju… Kompanije će morati ponovo da razmisle i smanje svoje multinacionalne lance snabdevanja, koji dominiraju danas. Zahtevaće da znaju odakle im dolaze sirovine i želeće da ih uvek imaju, tako da će se bazirati samo na jednoj, najviše dve zemlje. Vlade će morati da intervenišu sa paketima podsticaja, tako da će svaka država zahtevati da za taj novac firme povećaju domaću proizvodnju. Profiti velikih kompanija će pasti, ali će zato ekonomija svake zemlje biti stabilnija – navodi O’Nilova.

Izvor: intermagazin.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR