Glas Javnosti

KORISNICI TIKTOKA STVARAJU TEORIJE ZAVERE I ŠIRE DEZINFORMACIJE: Sudbina platforme u SAD-u neizvesna

Svet
Autor: Glas javnosti

Od čudovišta i vampira do asteroida, korisnici TikToka plasiraju teorije zavere o kraju sveta, upozoravaju istraživači u još jednom trendu dezinformisanja na platformi, čija sudbina visi na niti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neprofitna organizacija „Medija Maters“ (Media Matters) upozorila je u izveštaju na novi trend u kojem korisnici TikToka nastoje da unovče viralne video snimke neosnovanim tvrdnjama da američka vlada tajno hvata ili drži mitološka čudovišta poput King Konga.


Video snimci, od kojih mnogi imaju milione pregleda i često su praćeni sablasnom muzikom u pozadini, sadrže glasove generisane veštačkom inteligencijom, a ponekad i lažne ličnosti.


„Svi ćemo verovatno umreti u narednih nekoliko godina. Da li ste čuli za ovo?“, kaže glas koji oponaša podkastera Džoa Rogana u jednom viralnom videu. Glas dalje upozorava na asteroid koji je krenuo ka Zemlji i upućuje vladinom službeniku koji je slučajno naišao na fasciklu pod nazivom „čuvaj tajnu od javnosti”.


Ebi Ričards, istraživač dezinformacija u TikToku, rekla je da širenje teorija zavere može biti finansijski isplativo kroz TikTok „Kreativni program“. „Finansijski ohrabrujući sadržaj koji je istovremeno veoma zanimljiv i jeftin za proizvodnju stvara okruženje za procvat teorija zavere“, napisala je Ričards u izveštaju Medija Maters.


Portparolka TikTok-a je insistirala da „teorije zavere nisu pogodne za monetizaciju, niti su pogodne za preporuke“ u fidovima korisnika. „Štetne dezinformacije su zabranjene i naši bezbednosni timovi proaktivno uklanjaju 95 odsto njih pre nego što se prijave“, rekla je portparolka za AFP.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR