Glas Javnosti

Konflikt u NAGORNO KARABAHU traje decenijama a IME ove visoravni NOSI MRAČNI PREDZNAK! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sukob koji ovih dana tinja u oblasti oblasti Nagorno Karabaha oko koje se spore Jermenija i Azerbejdžan jedan je od najdužih aktivnih konflikata koji čekaju na trajno rešenje koje se ne nazire. Konflikt je u višedecenijskim sukobima odneo na hiljade žrtava a malo je poznato značenje koje nosi ova regija.

Naime značenje imena Nagorno Karabah je kovanica ruske i iranske reči. 

Nagorno u prevodu sa ruskog znači visoravan, dok je sama reč Karabah sporna.

Naime, prema jednom značenju Karabah označava "crnu baštu".

Ipak i oko te etimologije postoji sporenje, pa neki tako navode da "Kara" u nazivu oblasti ne predstavlja crnu boju, već da znači "velika bašta".

Inače pred kraj sovjetske vladavine 1988. godine, azerbejdžanske trupe i jermenski secesionisti započeli su krvavi rat koji je ostavio de fakto nezavisnu državu u rukama etničkih Jermena kad je 1994. godine potpisano primirje.

Pregovori do sada nisu uspeli da dovedu do trajnog mirovnog sporazuma, a spor ostaje jedan od „zamrznutih sukoba" postsovjetske Evrope.

Na referendumu decembra 2006. godine, koji je Azerbejdžan proglasio nezakonitim, oblast je odobrila novi ustav. Uprkos svemu, bilo je nekih znakova života u mirovnom procesu, uz povremena sastajanja jermenskog i azerskog predsednika.

Značajan napredak postignut je tokom pregovora između ovih lidera u maju i novembru 2009. godine, ali se sa napretkom stalo, a od tada je bilo brojnih ozbiljnih kršenja primirja.

Najozbiljniji sukob bio je u aprilu 2016. godine, kada su desetine vojnika s obe strane poginule u svežoj obnovi neprijateljstava.

Sukob sve intenzivniji

Obnovljeni sukobi Jermenije i Azebrejdžana koji počeli prethodnog vikenda odneli su za samo dva dana nekoliko stotina žrtava.

Obe strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane.

Foto: Wikipedia/Printscreen/Armenicum

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom tvrde da je stradalo 59 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

Ranije je iz Azerbejdžana saopšteno da je Jermenija prvog dana pretprela velike gubitke - 550 poginulih i ranjenih.

Konačan broj žrtava na obe strane još niko nije uspeo da utvrdi, kao ni gubitke u naoružanju.

(Glas javnosti/021.rs/B92.net)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR