Glas Javnosti

KONFERENCIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Nekoliko zemalja prestaje sa korišćenjem uglja, gde je u svemu tome Srbija?

Svet
Autor: Glas javnosti

Na samitu u Glazgovu nekoliko zemalja se obavezalo da će u potpunosti prestati da koristi ugalj, čime će dati svoj doprinos ublažavanju klimatskih promena.

Nakoliko zemalja na konferenciji u Glazgovu obavezalo se da će postepeno prestati sa korišćenjem uglja, dok je britanska vlada saopštila da je "kraj korišćenja uglja na vidiku", jer je 18 zemalja, među kojima su Poljska i Ukrajina,  najavilo postepen prestanak korišćenja ovog fosilnog goriva. Takođe, te zemlje su se obavezale da u budućnosti neće graditi ni finansirati izgradnju novih elektrana na ugalj, piše Agroinfo.rs

Najprljaviji ugljenični otisak od vodećih goriva ima upravo ugalj i veoma doprinosi globalnom zagrevanju. Iako se pomenutih 18 zemalja obavezalo na ukidanje korišćenja uglja, kritičari napominju da nema razloga za preterani optimizam pošto nekoliko velikih svetskih ekonomija još nije odredilo datum okončanja korišćenja uglja, medju kojima su Kina, SAD, Japan i Indija.

Neke od ostalih zemalja učesnica su obećale da će korišćenje uglja obustaviti u nekom momentu u budućnosti, neke da će prestati da grade elektrane na ugalj, a treće da će prestati da finansiraju nove elektrane na ugalj u inostranstvu.

Srbiju već nekoliko dana potresaju vesti o izuzetno lošem kvalitetu uglja iz kolubarskog basena za koji se tvrdi da je pun jalovine, odnosno gline koja je vrlo teška i zbog koje dim ne odlazi uvis, nego pada na zemlju. Spekuliše se da je to razlog enormnih zagađenja koja su prisutna u poslednje vreme u našoj zemlji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR