Glas Javnosti

KONAČNO I ZASLUŽENO! Na spomen-ploči DIANI BUDISAVLJEVIĆ sada piše da je spasila UGLAVNOM SRPSKU DECU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti u Insbruku su donele odluku da na spomen-ploči Diani Budisavljević u ovom gradu ipak piše da je spasila uglavnom srpsku decu. Ovo je rezultat velike borbe srpske zajednice, pre svega omladine okupljene oko humanitarne organizacije SPOJI.

Gradski senat u Insbruku odobrio je na zasedanju 18. novembra da u tekstu tekst za ploču u znak sećanja na Dianu Budisavljević piše da je uglavnom spaila srpsku decu.

Dosadašnja odluka lokalnih vlasti bila je da na ploči piše da je spasla 10.000 dece bez navođenja njihovog srpskog porekla. Ovo je izazvalo reakciju austrijskih Srba, ali i naše ambasade u Austriji, Međunarodnog komiteta Mauthauzen, srpskih istoričara.

O njenoj humanitarnoj posvećenosti saznalo se u Insbruku tek 2010. godine, više od trideset godina nakon njene smrti.

- Posle posthumne časti 2011. godine, grad Insbruk će sada postaviti jasno vidljiv spomen-ploču na kući njenih roditelja u ulici Maria-Theresien-Strasse 15, gde je danas knjižara Tirolije. Na ovaj način sećanje na hrabro delo Diane Budisavljević postaje dostupno svima - rečeno je u gradskom senatu. 

Irene Hajz, predsednica odbora za kulturu zahvalila je svima koji su poslednjih godina nastojali da na prikladan način obeležavaju uspomenu na ovu hrabru žnu.

- Naš zadatak kao opštinskog veća Insbruka bio je i prvenstveno je da izrazimo zahvalnost, ali istovremeno se radi i o tome da slučajni prolzanici saznaju njen humanitarni podvig - rekla je ona. 

Sada, na spomen-ploča u celosti piše sledeći tekst: 

Diana Budisavljević, rođena Obeker 1891-1988

Diana Budisavljević iz Insbruka spasila je nekoliko hiljada uglavnom srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“ tokom Drugog svetskog rata, uz podršku drugih pomagača. Samo godinama nakon njene smrti bilo je poznato njeno humanitarno opredeljenje ovde u njenom rodnom gradu. Grad Insbruk obeležava ovu hrabru ženu ovom pločom na kući njenih roditelja.


Pored spomen-ploče u ovom gradu u Austriji nalazi se i vrtić  koji će ubuduće nositi njeno ime, takođe podseća na njenu posvećenost dece. Na njemu će stajati tabla sa njenim imenom tak što će "Budisavljević" biti ispisano sa crticom iznad slova "ć". 

- Zamislite kako bi npr. naši jevrejski sugrađani reagovali kad bi institucije u kontinuitetu izostavljale činjenicu da su žrtve Holokausta bili Jevreji?! Ako ne nazovete žrtve pravim imenom, ispostavlja se da počinioci zlodela pobeđuju, jer je njihov cilj i bio da se identitet žrtava zauvek izbriše - navode u pismu članovi UO SPOJI.

Diana Obeker-Budisavljević vratila se u Insbruck 1972. godine, gde je provela poslednje godine svog života. Umrla je 1978. godine i sahranjena je na lokalnom groblju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR