Glas Javnosti

KONAČAN OBRAČUN U TURSKOJ: Sve o drugom krugu predsedničkih izbora

Svet
Autor: Glas javnosti

Dugogodišnji lider Turske Redžep Tajip Erdogan suočiće se sa opozicionim rivalom Kemalom Kiličdarogluom u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju.

Dok Turska nikad do sada nije imala drugi krug izbora, zbog čega su svake prognoze bile otežane, rezultati prvog kruga nagovestili su usku trku, sa Erdoganom koji se suočio sa pritiskom bez presedana za svojih dve decenije na vlasti.

Uprkos nadama opozicije, Erdoganu je za dlaku izmakla direktna pobeda u prvom krugu.

Glasanje je održano skoro četiri meseca nakon razornog zemljotresa 6. februara u kojem je poginulo više od 50.000 a razmešteno skoro šest miliona ljudi širom južne Turske i severne Sirije. Takođe je došlo u sred ekonomske krize i, kako kažu analitičari, “demokratske erozije” pod Erdoganovom vlašću.

Dva kandidata sa najvećim brojem glasova koji idu u drugi krug su Erdogan i Kiličdaroglu.

Najduže služeći turski lider od uspostavljanja turske republike, Erdogan je na vlasti već dve decenije, prvo kao premijer a potom i kao predsednik zemlje. Ovaj 69-godišnjak, koji je vladavinu započeo široko rasprostranjenim verskim slobodama i ekonomskim bumom, tokom godina je konsolidovao vlast i doživeo katastrofalni pad Turske ekonomije vredne 800 milijardi dolara zbog neortodoksnih fiskalnih politika, piše CNN.


Kandidat desničarske Alijanse predaka Sinan Ogan, koji je u prvom krugu imao 5,17 odsto glasova, u ponedeljak je rekao da će podržati Erdogana u drugoj rundi i urgirao na svoje birače da urade isto. Ogan je uslovio svoju podršku bilo kom kandidatu oštrom politikom prema izbeglicama i nekim kurdskim grupama koje smatra teroristima.

S druge strane je 74-godišnji Kiličdaroglu, poslanik koji predstavlja CHP od 2002. – iste godine kad se Erdoganova AKP uspela na vlast. On je postao sedmi predsednik svoje partije 2010. Rođen u istočnoj provinciji Tundželi sa većinski kurdskim stanovništvom, Kiličdaroglu se kandidovao na opštim izborima u Turskoj 2011. ali je izgubio – bio je drugi iza Erdogana i AKP.

Kiličdaroglu predstavlja partiju koju je pre 100 godina oformio Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske i “teški” sekularista. Oštar je kontrast Erdoganovoj partiji sa svojim islamističkim korenima i konzervativnom bazom. Uprkos sekularnim sklonostima, opozicioni kandidat i njegov savez obećali su da će predstavljati sve frakcije turskog društva, za šta analitičari kažu da se pokazalo u njegovoj raznolikoj koaliciji šest partija.

Od glasanja su njegovi govori “promenili brzinu”, kako kažu analitičari, pa je tako Kiličdaroglu obećao da će vratiti milione migranata čiji je Turska domaćin.

Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR