Glas Javnosti

OVDE SELJAK IMA VEĆU PLATU OD DIREKTORA: Subvencionisana hrana i struja, besplatno školovanje i lečenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Besplatno zdravstvo i obrazovanje, subvencionisani troškovi za hranu i struju, zajednica u kojoj seljak sa petoro dece ima veću platu od direktora. Nije utopija, ni vic, već realnost beograđanina Gorana Mekića koji od 1993. godine živi jevrejskoj komuni, zvanoj kibuc Magen na jugu Izraela.

Goran je dobio jevrejsko državljanstvo jer su mu prabaka i pradeda po majci bili Jevreji, danas živi u kibucu sa suprugom i decom.

U Izraelu trenutno postoji oko 230 ovakvih komuna i u njima živi oko tri odsto stanovništva. U jednom kibucu ima između 200 i hiljadu članova.

Žitelji koji se učlane žive u komuni i rade na imanjima i u preduzećima u svojini zajednice, po specifičnim pravilima. Jedno od njih je da se primanja ne dobijaju po funkciji koju neko obavlja, već po broju članova porodice.

- Radnik na polju s petoro dece ima veću zaradu od, recimo, mene koji sam direktor firme, ali s četvoro dece. Takođe, kibuc uplaćuje za svakog člana davanja u penzione i sigurnosne fondove. Mnoge stvari su subvencionisane, poput struje ili hrane. Obrazovanje i zdravstvo su besplatni, baš kao i bazeni, vrtići, igrališta za decu, socijalne potrebe i briga o starima. Oni koji se školuju ili rade u kibucu, a nisu članovi, nemaju te privilegije i popuste. S druge strane, ako se član kibuca zaposli izvan zajednice, on svoju platu predaje upravi kibuca, koja mu onda određuje zaradu prema procenjenim potrebama njegove porodice - kaže Mekić.

On objašnjava da svaki stanovnik kibuca može da stupi u članstvo komune sa navršenih 30 godina. Do tada može da živi i rade van kibuca. I pre navršenih 30 godina, stanovnici na osnovu članstva njihovih roditelja imaju pravo na školovanje i studiranje o trošku kibuca.

Život u kibucu je moguće napustiti prema određenim pravilima.
- Prva je da taj da neko uzme neplaćeni odmor do tri godine. Za to vreme mu se zamrzava status, uz mogućnost da se predomisli. Ukoliko je i posle tri godine ta odluka definitivna, član dobija otpremninu u visini broja godina provedenih u kibucu - navodi Mekić.

Iako već skoro tri decenije u Izrelu Mekić nije zaboravio Srbiju. Organizuje humanitarni fudbalski turnir "Široko srce". Na turniru učestvuju navijačke grupe beogradskog Partizana (Grobari Izrael), izraelskog Makabija i ruskih klubova Zenita i CSKA. Prihod od nadmetanja preko humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" biće upućen deci Kosova i Metohije.
Prethodni turnir je održan prošle godine, a tada je prikupljen novac za obnovu osnovnih škola u opštinama Novo Brdo i Velika Hoča. Otvorene su i nove prostorije predškolskog odeljenja škole u Vitini, a kupljeni su i medicinski aparati za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu.

(Izvor: Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR