Glas Javnosti

KOLONE IZBEGLICA NAPUŠTAJU GAZU: Izrael tvrdi da je Hamas izgubio kontrolu

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade palestinskih civila napušta severni deo Pojasa Gaze.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je u sredu da je Hamas izgubio kontrolu nad severnom Gazom.

– Videli smo se da je 50.000 stanovnika prešlo iz severnog dela Pojasa Gaze u južni. Idu zato što razumeju da je Hamas izgubio kontrolu na severu. Hamas je izgubio kontrolu i nastavlja da je gubi na sever, rekao je Hagari.

Takođe je dodao da neće biti prekida vatre, ali da Izrael dozvoljava humanitarne pauze u određenim vremenskim periodima da bi stanovnicima dozvolio da se prebace na jug.


U toku su pregovori za oslobađanje desetina talaca koje drži Hamas, uključujući šest Amerikanaca, u zamenu za trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je u sredu izvor agencije AFP blizak Hamasu.

 Razgovori se vrte oko oslobađanja 12 talaca, od kojih su polovina Amerikanci, u zamenu za trodnevnu humanitarnu pauzu, kako bi se omogućilo Hamasu da oslobodi taoce i da bi se Egiptu omogućio produženi (vremenski period) za isporuku humanitarne pomoći, rekao je izvor, preneli su mediji.

Civili su napustili severni deo Pojasa Gaze tokom četvorosatnog „prozora“ koji je najavila izraelske vojska, poručivši stanovnicima da je ta oblast okružena oklopnim snagama i da rizikuju da budu zarobljeni u nasilju.






Glas javnosti/H01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR