Glas Javnosti

KOLIKO ĆE KOŠTATI OBNOVA UKRAJINE: Svi nude pare ali u kreditima koje će morati da vraćaju - Ukrajinci

Svet
Autor: Glas javnosti/NovaS

Ukrajini će možda biti potreban čak bilion evra (1.000.000.000.000 evra) spoljne pomoći da sanira štetu koja je izazvana invazijom Rusije, rekao je šef Evropske investicione banke Verner Hojer.

„Rekao sam cifru u uznosu od jednog biliona jer sam video brojke koje smatram potpuno nerealnim kada pogledam nivo uništenja u Ukrajini“, rekao je Hojer.

„Evropa će morati da igra najveću ulogu u naporima obnove“, rekao je on na brifingu za novinare u Frankfurtu, prenosi Blumberg.

Iznos koji bi mogao da bude potreban za obnovu iznet je u javnost uoči sastanka lidera EU u četvrtak i petak u Briselu na kom će razgovarati o planu rekonstrukcije Ukrajine i njenoj kadidaturi za članstvo u bloku.

Evropska komisija je prvi put predložila najnoviji paket pomoći sredinom maja za pokrivanje dela finansijskih potreba Ukrajine od oko pet milijardi evra mesečno.

Svetska banka predviđa da će rat dovesti do smanjenje ukrajinske ekonomije za 45 odsto samo ove godine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krajem aprila je istekao da je u njegovoj zemlji uništeno oko 1.500 obrazovnih objekata, 350 medicinskih ustanova, oko 2.400 kilometara puteva i 300 mostova.

"To nije samo statistika. Ovo je Marijupolj, Volnovaha, Oktirka, Černigov, Borodjanka - desetine i desetine naših gradova, naselja i sela", rekao je Zelenski tada.

Pojedini stručnjaci u svemu vide i priliku za modernizaciju Ukrajine. Veliki deo infrastrukture ove države datira još iz vremena kada je bila deo Sovjetskog Saveza. Gradovi koji su uništeni treba da budu obnovljeni u skladu sa savremenimm standardima, kako bi Ukrajina bila manje ranjiva na ucene Rusije koje će doći u budućnosti, ističu ekonomisti. Pored velikog broja stanova, treba obnoviti i mrežu javnog prevoza.

Evropska komisija je predložila da se uspostavi međunarodna platforma "Obnova Ukrajine" koja bi omogućila zemljama da doniraju novac za plan rekonstrukcije "koji bi Ukrajina izradila i sprovodila, uz podršku administrativnih kapaciteta i tehničku pomoć EU".

SAD i nekoliko drugih nacija objavile su da podržavaju sveobuhvatan plan za podršku i obnovu Ukrajine. Neke, sa druge strane, oklevaju da se obavežu na to jer bi to značilo da guraju svoje građane u dugove. Američki Senat je u maju usvojio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, a ministarka finansija Dženet Jelen istakla je da će Ukrajini biti potrebna ogromna podrška i privatne investicije za obnovu i oporavak, slično obnovi u Evropi posle 1945. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR