Glas Javnosti

KOD NAS PROLEĆE DOK SE DRUGI SMRZAVAJU: Finska i Švedska beleže temperature do minus 40

Svet
Autor: Glas javnosti

Finska i Švedska zabeležile su najniže temperature tokom zime kada je živa u termometrima pala na minus 40 stepeni Celzijusa.

U Nikaluokti, malom selu naseljenom domorodačkim narodom Sami u severnoj Švedskoj, termometar je u utorak rano pokazao minus 41,6 stepeni, objavila je švedska javna televizija SVT.

„To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme“, rekao je meteorolog SVT Nils Holmkvist.


Železnički operateri u Švedskoj rekli su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za železnički saobraćaj na severu zemlje.

Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u severnom delu zemlje.

Objavljeno je i upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, uz najavu da bi sutra sneg, u kombinaciji sa vetrom, moga izazvati probleme.

U susednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabeležen je u severozapadnom gradu Ilivijeska, gde je temperatura rano jutros pala na minus 37,8.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeleženo je ispod minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je bio pod talasom hladnoće, a očekuje se da će temperatura tokom ove nedelje biti između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut upozorio je na znatno hladnije vreme koje će ove nedelje preovladavati u zemlji, a prognozirana temperatura će verovatno u delovima zemlje pasti i ispod minus 40 stepeni.

Deo autoputa E18 u južnoj Norveškoj zatvoren je zbog vremenskih prilika, saopštila je policija na društvenoj mreži X.

Agencija AP navodi i da je u Danskoj ključni most zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR