Glas Javnosti

КОД ЉИХ НЕМА РАЗМЕНЕ ТЕРИТОРИЈА: Хиљаде људи демонстрирале против споразума о размени територије са Чеченијом

Svet
Autor: Глас јавности / Бета, АФП / од 09.10.2018.

На улицама Магаса, главног града Ингушетије, на руском Кавказу, данас су поново хиљаде људи демонстрирале против спорног споразума о размени територије са суседном Чеченијом.

Тај споразум о којем су се прошле недеље договорили лидери те махом две муслиманске републике, требало би да формално утврди границе те две територије унутар Руске Федерације.

Али Ингуши оспоравају да се одлука донесе без референдума и сматрају је штетном за свој регион јер велике делове територије даје Чеченији Рамзана Кадирова.

"Власти у Ингушетији су направиле велику грешку", рекао је на протестном скупу Руслан Аушев, први постсовјетски вођа Ингушетије, и додао да би Парламент требало да захтева референдум.

Десетине хиљада демонстраната су од четвртка у Магасу, главном граду Ингушетије, а данас их је било 2.000.

"Љути смо", изјавио је за АФП један 78-годишњи пензионер и додао да би "због кршења Устава, Јунус-бек Јевкуров (председник Ингушетије) требало да иде у затвор - и то ћемо тражити".

На једном од објављених приватних снимака се види да полиција пуца покушавајући да контролише гомилу. Полиција је потврдила да су њени агенти пуцали, али само у ваздух, и тврдили да "нико није повређен".

Демонстранти кажу да би Ингушетија дала 58.000 хектара Чеченији, укључујући и села. Међутим, званичници кажу да се споразум односи на мање од 2.000 хектара.

Глас јавности / Бета, АФП / од 09.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR