Glas Javnosti

KO TO TAMO PEVA! UŽAS! Talibani ubili poznatog pevača: Nije smeo ovo da radi! (VIDEO)

Svet
Autor: (Glas javnosti)

Talibani su ubili avganistanskog pevača narodne muzike samo nekoliko dana nakon što su najavili da će izvođenje muzike na javnim mestima biti zabranjeno, javlja al-Arabija.

Pevač Favad Andarabi je brutalno ubijen u selu Andarab, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutrašnjih poslova Masoud Andarabi.

- Donosio je radost ovoj dolini i njenim ljudima - napisao je Andarabi u tvitu uz snimak pevača.

Podsetimo, portparol talibana Zabihullah Mudžahid je pre nekoliko dana za "NJujork tajms" rekao da će muzika na javnim mestima biti zabranjena.

- Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uveriti ljude da ne rade takve stvari, umesto da vršimo pritisak na njih - rekao je Mudžahid za "NJujork tajms".

U Avganistanu je pod vlasti talibana 1990-ih godina većina muzike, televizijskih sadržaja i filmova bila zabranjena. Kršenje tih zabrana sa sobom je povlačilo ozbiljne posledice.

Nakon američke intervencije 2001. godine avganistanska muzička scena je procvetala - organizovani su se koncerti i festivali, a pokrenut je i Avganistanski nacionalni institut za muziku. U tom institutu stvoren je i ženski orkestar, koji je nastupao po zemlji i inostranstvu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR