Glas Javnosti

KO TO TAMO LETI ZA RUSIJU Moskva ukida zabranu letova za 52 zemlje

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija planira da ukine zabranu letova za 52 zemlje nakon 9. aprila, pošto Moskva nastavlja da ukida ograničenja vezana za kovid 19, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

Jedno od ključnih pitanja rusko-ukrajinskog sukoba od samog početka je i zona zabranjenog leta nad celom zemljom. To bi u praksi sprečilo razorne napade ruske avijacije i napade projektilima, koji i nanose najveća razaranja gradova i civilne žrtve.

Zemlje NATO-a su, ipak, skeptične i neodlučne po ovom pitanju, jer bi to gotovo sigurno dovelo u direktni okršaj sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) članica Alijanse i ruske letelice, te dovelo do daljeg širenja sukoba.


Dronovi i bespilotne letelice su, takođe, od početka jedno od ključnih oružja na obe strane. Tokom proteklih deset godina, Rusija je često koristila svoje dronove u Siriji, području Nagorno-Karabaha, te na Krimu. Iako su analitičari očekivali da će Rusija izvoditi vazdušne udare u Ukrajini gotovo isključivo uz pomoć navođenih raketa i dronova, to se (za sada) nije obistinilo, već se mahom koriste klasični lovci-bombarderi, pre svega MiG-29, te Su-27 u svojoj prepoznatljivoj plavo-beloj kamuflažnoj šemi.


- Rusija planira da obnovi letove za i iz Argentine, Južne Afrike i drugih "prijateljskih zemalja" - rekao je Mišustin, misleći na nacije koje se nisu pridružile uvođenju poslednjeg talasa zapadnih sankcija Moskvi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR