Glas Javnosti

KO JE MILKO SPAJIĆ POTENCIJALNI PREMIJER CRNE GORE? Skandal majstor školovan u Japanu, govori 6 jezika, umešan u SVETSKU MUĆKU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ono što je za sada jasno je da Milojko Spajić iz PES-a slovi za budućeg premijera.

Pokret Evropa sad osvojio je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najviše glasova – 26 odsto.

Iako su iz PES-a naveli da je „prerano govoriti“ o formiranju nove crnogorske vlade, istakli su da će ta stranka razgovarati sa svima osim sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Ono što je za sada jasno je da Milojko Spajić iz PES-a slovi za budućeg premijera.

On se poslednjih dana nalazi u centru afere oko navodne povezanosti sa uhapšenim južnokorejskim državljaninom Do Kvonom, njičenim za proneveru desetina milijardi dolara trgovinom kriptovalutama.


Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tvrdi da postoji mogućnost da je kampanja PES-a finansirana novcem od kriptovaluta, ali Spajić takve optužbe negira.

Zajedno sa Kvonom uhapšen je i njegov sunarodnik Hon Čand Jun.

Obojici se sudi pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog optužbe da su posedovali falsifikovane pasoše.

Spajić je, prenose mediji, i protiv toga da Abazovićeva URA bude deo nove crnogorske vlade.

Bio je protivnik Zakona o slobodi veroispovesti, koji je, sada već bivši, crnogorski predsednik Milo Đukanović zagovarao, a što je za posledicu imalo višemesečne litije.

Pokušao je da se kandiduje na predsedničkim izborima ove godine, ali Državna izborna komisija nije potvrdila njegovu kandidaturu kada je otkriveno da pored crnogorskog ima i državljanstvo Srbije kao i prebivalište u obe države.

To po crnogorskom Ustavu to nije dozvoljeno.

PES je potom kandidovao Jakova Milatovića koji je pobedio na izborima i postao predsednik Crne Gore.

Zanimljivo je da je Spajić, dok je prikupljao potpise za kandidaturu na predsedničkim izborima, na mreži za upoznavanje Tinder imao profil.

Iako je demoantovao da je profil njegov, to je bio priličan skandal.

“Tinder nemam. Ali, imam najveće šanse da postanem predsednik”, napisao je Spajić na svom Instagram profilu.

U žižu javnosti je dospeo i početkom 2022. kada je u pokušaju da se opravda optužbi za nacionalizam, javno, pred televizijskim kamerama, ispričao detalje svog ljubavnog života.

“Devojka mi je bila Francuskinja, pre toga Indonežanka muslimanka, pre toga Japanka budistkinja, pre toga Kineskinja komunista. Ne mogu da zamislim kontekst u kojem bih ja mogao da se poistovetim sa bilo kakvim radikalnim nacionalističkim stavovima”, rekao je tada Spajić.

Rođen je 1987. godine u Pljevljima gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu PES-a, kao stipendista japanske vlade, u okviru programa Monbukagakusho stipendija, prvu godinu studija je završio na Osaka Univerzitetu, a zatim na redovnim četvorogodišnjim studijama diplomirao Ekonometriju i kvantitavnu ekonomiju na Fakultetu ekonomskih nauka na Saitama Univerzitetu.

U okviru razmene jedan semestar proveo je i na najboljem kineskom tehničkom univerzitetu Tsinghua.

Zvanje magistra stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj na HEC Paris, koji je po Financial Timesu broj jedan škola u Evropi za finansije.

Nakon školovanja je radio u Tokiju i Singapuru, u globalnim bankarskim korporacijama Citi Bank i Goldman Sachs, i nakon toga bio partner Venture Capital fonda u Singapuru.

U Crnu Goru se vratio 2020. godine, kako bi svojim znanjem i iskustvom pomogao zemlji.

Kao nestranačka ličnost bio je član savjetničkog tima nosioca izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ i mandatara za sastav Vlade, Zdravka Krivokapića.

Poziciju ministra finansija i socijalnog staranja pokrivao je od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

Pored crnogorskg, šest još jezika.

Glas javnosti/D01S
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR