Glas Javnosti

KO JE JAIR LAPID MANDATAR NOVE VLADE IZRAELA:Budući premijer IMA KORENE U SRIBIJI a otac TOMISLAV bio je POZNATI NOVINAR!

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Rivlin je odluku objavio uživo preko televizije, dan pošto ga je Netanjahu obavestio da nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju u zadatom roku do utorka u ponoć.

Rivlin je rekao da se konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid vodja partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Lapid, čiji je pokojni otac Tomi Lapid, rodom iz Novog Sada, bio novinar i političar, ministar pravde, je i sam bio novinar i popularni TV voditelj i ministar finansija od 2013. do 2014. godine.

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.

Novi mandatar najavio brzo obrazovanje izraelske vlade jedinstva

Jair Lapid, novi mandatar za sastav izraelske vlade, najavio je večeras da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva „što je moguće pre“.

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju, preneo je Frans pres.

Lapid je ušao u parlament 2013. godine posle uspešne karijere kolumniste, TV voditelja i autora.

Bio je ministar finansija u Netanjahuovoj vladi, ali se s njim nije slagao pa je ta koalicija brzo propala.

Partija Ima budućnosti je u opoziciji od izbora 2015. godine, a popularna je medju sekularnim glasačima iz srednje klase i kritikuje Netanjahuove bliske veze sa strankama ultraortodoksnih Jevreja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR