Glas Javnosti

Ko je Afroamerikanac Rejšard Bruks kog je policija ubila u Atlanti? Zaspao u kolima, a policija ga ubila (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rejšard Bruks ubijen je dan pre nego što je planirao da proslavi rođendan svoje ćerke, od strane policijskih službenika u Atlanti.

Kristin je u subotu ujutro obukla svoju rođendansku haljinu i čekala da otac dođe po nju i odvede je na klizanje kako bi tamo zajedno proslavili rođendan, saopštili su advokati porodice.Međutim njen otac se nikad više nije vratio kući. U petak uveče ga je na parkiralištu restorana Vendi ubio policajac, izveštavaju američki mediji.

Bruks je imao tri ćerke, stare jednu, dve i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja ćerka trebalo je u subotu da ima rođendansku zabavu.

"Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo tamo sedeli i razgovarali s majkom o ubistvu njenog oca", rekao je advokat porodice Džastin Miler.

Podsetimo, 27-godišnji Rejšard prijavljen je jer je spavao u automobilu koji je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da je bio pod uticajem alkohola, a prilikom hapšenja došlo je do naguravanja te je Bruks od jednog policajca zgrabio elektrošoker. Nakon toga je ustreljen.

Uskoro je uz snimke s nadzornih kamera objavljen i snimak s kamere koja se nalazila na uniformi policajca. Na njoj vidimo kako Bruks vrlo mirno razgovara s policijom sve do trenutka kada službenici žele da mu stave lisice. Demonstranti su nakon ovog ubistva, podstaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog muškarca crne boje kože Džordža Flojda, blokirali glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran Vendi, ispred kojeg je Bruks upucan.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar.

Policijski službenici koji su upucali Rejšarda Bruksa su Garet Rolf i Devin Bronsan. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolf je dobio otkaz.

Gradonačelnica Kiša Lens Botoms saopštila je da je zbog ovog incidenta prihvatila ostavku načelnice Policijske uprave Atlante Erike Šilds, a da će dužnost privremenog čelnika obavljati bivši pomoćnik načelnika Rodni Brajant.

"Šilds je odmah ponudila ostavku kako bi grad mogao da obnovi poverenje koje je očajnički potrebno našoj zajednici", rekla je Botoms.

"Iz duboke ljubavi prema ovom gradu i ovoj službi ponudila sam ostavku na mesto šefice policije", izjavila je Šillds.

"Imam veru u gradonačelnicu i vreme je da grad krene napred i izgradi poverenje između policije i zajednica kojoj služi", dodala je.

(Izvor: B92)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR