Glas Javnosti

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU! Amerika i Britanija ispalile 100 "tomahavka", Jemen u plamenu! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Države i Velika Britanija su pokrenule udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su pokrenuti napadi na grupu koju podržava Iran otkako je počela da gađa međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine.
.
Zvaničnici su rekli da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Кanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji i da je gađano više desetina lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Sada i Zamar i provincija Al-Hudaida su samo neke od meta napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazivajući ove napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".



Ranije u četvrtak, vođa Huta rekao je da svaki američki napad na grupu neće ostati bez odgovora.

General Huta: U toku je velika bitka

Hutski general tvrdi bez pružanja dokaza da su američki i britanski ratni brodovi pogođeni u Crvenom moru. General-major Abdul Salam Jahaf rekao je da je "velika bitka izbila" u vodama u ranim jutarnjim satima.

Ali sat vremena nakon njegove pojave, objavljene na X, Rojters je izvestio da nije bilo odmazde. Američki zvaničnici rekli su novinskoj agenciji da "ne bi bili iznenađeni da vide neku vrstu odgovora".


Posle napada, general-major Salam Jahaf je rekao: "Odgovoreno je američko, britansko i izraelsko varvarstvo i sada je izbila velika bitka u Crvenom moru. Izvesno je da je više američkih i britanskih vojnih brodova pogođeno".

Stigle su reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha...

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o udarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Кanani izdao je saopštenje u kojem se navodi da ta zemlja najoštrije osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hute, prenosi "Nournjuz".


- Najoštrije osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Кraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo ovo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenjem međunarodnih zakona, propisa, i prava - kaže Кanani.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu takođe je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regionu koja se slaže sa Iranom.

- Agresija SAD još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu. - navodi Hezbolah.


Saudijska Arabija je pozvala na uzdržanost i "izbegavanje eskalacije", a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da pažljivo prati situaciju sa "velikom zabrinutošću". Poslednjih meseci bila je uključena u mirovne pregovore sa Hutima.

SAD objavile nove detalje

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je pogodilo "više od 60 ciljeva na 16 militantnih lokacija Huta koje podržava Iran, uključujući komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, lansirne sisteme, proizvodne objekte i radarske sisteme protivvazdušne odbrane".



U saopštenju na svojoj veb stranici, Vazduhoplovstvo je dalo više detalja: "U napadima je korišćeno više od 100 precizno vođene municije različitih tipova.

Ovi udari su se sastojali od koalicionih vazdušnih i pomorskih udara i sredstava podrške iz celog regiona, uključujući avione Centralne komande američkih pomorskih snaga i rakete za kopneni napad Tomahavk lansirane sa površinskih i podzemnih platformi".

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR