Glas Javnosti

KISINDŽER UPOZORAVA: Napeti odnosi Kine i SAD liče na uslove pred PRVI SVETSKI RAT

Svet
Autor: Glas javnosti

Henri Kisindžer smatra da SAD treba da preispitaju svoju hegemoniju i razgovaraju sa Kinom o nametanju ograničenja u nadmetanju, jer se plaši da je alternativa izbijanje rata.

- Naši lideri i njihovi lideri moraju da razgovaraju o granicama preko kojih neće gurati pretnje i o tome kako to definisati. Možete reći da je to potpuno nemoguće, ali ako je tako, zavući ćemo se u situaciju sličnu onoj u Prvom svetskom ratu - rekao je Kisindžer, diplomata tokom Niksonove administracije, koji zagovara približavanje Amerike Kini.

Razvoj tehnologije poput veštačke inteligencije pokrenuo je vrtoglavi napredak, verovatno najvećeg izuma posle uvođenja štamparije, čineći svet previše složenim za unilateralizam, rekao je Kisindžer.

Vašingtonu je potreban "novi način razmišljanja" koji bi priznao da danas nijedna zemlja nije u stanju da "postigne takvu jednostranu superiornost i u strategiji i u ekonomiji da je niko neće moći ugroziti", dodao je on.

- Ovo je veliki izazov za bilo koju administraciju, i to nije stranački izazov, to je istorijski izazov, jer ga ne možemo revidirati svake četiri do osam godina. A ako u sopstvenoj zemlji ne možemo to da razjasnimo, ne možemo ni da se bavimo drugim zemljama - kaže on.

Kisindžer je rekao da predloženi razgovori sa Kinom treba da se vode mnogo godina.

Trampova administracija vodila je konfrontaciju sa Kinom na nekoliko frontova. Između ostalog, nametnula je carine na kineski izvoz u SAD, potisnula kineske tehnološke i komunikacione kompanije sa američkih tržišta i pokušala da optuži Peking za štetu koju je nanela pandemija kovida 19.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP