Glas Javnosti

KISINDŽER PREDLOŽIO stari trik kao sa SSSR: Suprotstaviti se Moskvi radi 'PRIBLIŽAVANJA' Kini  

Svet
Autor: Glas javnosti

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka, politika poboljšanja odnosa praćena je zbližavanjem Vašingtona i Pekinga radi zajedničkog suprotstavljanja Moskvi što je bio trik sa Sovjetskim Savezom, pa Henri Kisindžer predlaže isto i sa Kinom.

Kisindžer je naveo da Amerika u ovom trenutku, u odnosu na situaciju od pre pola veka, ne napreduje već slabi, zbog čega joj je potreban nov način razmišljanja.

On je pozvao političare da shvate da se vreme promenilo i da u savremenom svetu država ne može da "postigne takav nivo superiornosti u strateškim i ekonomskim oblastima".

Kisindžer je istakao da je neophodno uvođenje novih pravila interakcije Amerike i Kine u cilju "uspostavljanja granica preko kojih pretnje neće ići".  

Stručnjaci su ovaj vek nazvali "vekom američko-kineske konfrontacije". Pretpostavlja se da se ovde ne radi o osveti zbog širenja kovida 19 ili o zaštiti američkih proizvođača, nego je američka elita počela da doživljava Kinu kao direktnu pretnju bezbednosti i globalnom vođstvu Sjedinjenih Američkih Država. To je pretnja koju ne mogu zaustaviti instrumenti globalizacije i liberalni svetski poredak.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR