Glas Javnosti

KISINDŽER ISKRITIKOVAO BAJDENA: Ne može se stalno napadati Kina

Svet
Autor: Glas javnosti

Devesetdevetogodišnji bivši diplomata Henri Kisindžer upozorio je aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena da bi bilo pametno da prestane sa neprestanom konfrontacijom u odnosima sa Kinom.

Kisindžer je postavio tezu kako je za relaksaciju tenzija u odnosima SAD i Kine, ali i kad su u pitanju napeti odnosi sa Ruusijom i pojedinim evropskim zemljama potrebna "niksonovska felksibilnost".

Džo Bajden, kako kaže Kisindžer, ne sme da dopusti da na njegove odluke u međunarodnim odnosima previše utiče domaća politika i da bi Bajden trebao da shvati značaj postojanja Kine, umesto da je pod uticajem američkih pogleda na zemlju sa 1,4 milijarde stanovnika.

Kisindžer je ovo izrekao u razgovoru za Blumberg i napomenuo da jeste važno da se spreči hegemonija Kine ili neke druge, ali to ne može da se postigne beskrajnim konfrontacijama.

Kisindžer je i ranije upozoravao kako podizanje napetosti između Kine i SAD može da vodi u globalnu katastrofu, koja se može uporediti sa Prvim svetskim ratom.

Prema njegovim rečima Kina upozorava kako je u međunarodnoj politici potrebna čvrstina, ali i prilagodljivost kakvu ke pokazao predsednik Ričard nikson, koji je kao antikomunista i desničar posetio Kinu i razgovarao 1972 sa kineskim političarima i stvorio pretpostavku za otvaranje Kine. Da se Nikson tad nije susreo sa Mao Ce Tungom istorija bi krenula drugačijim smerom.

Zapravo Kisindžer kritikuje Bajdena da podiže tenzije u politici prvo sa Rusijom zbog Ukrjaine, a sad i sa Kinom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR