Glas Javnosti

Kirije skočile u nebo: Da li je Cirih još uvek za život?

Svet
Autor: Glas javnosti

Tržište nekretnina u Cirihu, kao i u celoj Švajcarskoj, suočava se s akutnom krizom koja podstiče dramatičan rast cena zakupa. Situacija koju originalni članak iz "Blica" opisuje, gde stotine ljudi čekaju u redu za stanove s kirijom od 1.370 evra, samo je vrh ledenog brega šire problematike koja pogađa tržište nekretnina u ovoj zemlji.

Prema izveštajima, Švajcarska će do 2026. godine možda biti suočena s povećanjem kirija do 15% zbog niskih stopa raspoloživosti i povećane potražnje, uključujući pritisak uzrokovan dolaskom velikog broja izbeglica iz Ukrajine. Izuzetno niska stopa raspoloživosti stanova, koja u Cirihu iznosi svega 0,17%, klasifikuje se kao "zvanična stambena kriza" prema većini kantonalnih vlasti.

Stanovnici Ciriha sve više izražavaju zabrinutost zbog rastućih troškova stanovanja, sa izveštajem koji pokazuje da 92% stanovnika grada strahuje od nemogućnosti da priušti život u gradu. Više od polovine očekuje da će u budućnosti morati da iznajmljuje stanove ili kuće van grada. Mnogi krive lokalne zvaničnike za nedostatak izgradnje pristupačnog stambenog prostora i dominaciju banaka, penzionih fondova, međunarodnih kompanija i drugih firmi na tržištu nekretnina koje naplaćuju visoke kirije.


Uprkos visokim platama i prilikama za posao, skoro polovina anketiranih smatra da već plaća previše za stanovanje, a 60% izjavljuje da neće moći da ostane u Cirihu kada budu planirali svoj sledeći potez. Očekuje se da će se mnogi preseliti u gradove poput Badena, Winterthura ili Schaffhausena.

Predložena rešenja za ovu krizu uključuju više stambenih zadruga, ograničavanje troškova zakupa ili profita, eksproprijaciju nekretnina u vlasništvu nedavno spajanih banaka poput Credit Suisse i, slično kao u Lucernu, zabranu Airbnb-a.

Ovaj uvid u tržište nekretnina u Cirihu i Švajcarskoj ukazuje na složenost problema s kojima se suočavaju stanovnici u potrazi za pristupačnim stanovanjem. Napor da se nađu dugoročna rešenja za ovu krizu biće ključan za očuvanje socijalne kohezije i pristupačnosti života u urbanim centrima.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR