Glas Javnosti

Kipar otvorio aerodrome; ali samo nekoliko zemalja može preći granicu

Svet
Autor: Glas javnosti

ipar je danas ponovo otvorio aerodrome, posle gotovo tri meseca od zatvaranja zbog pandemije.

Kiparske vlasti nadaju se da će rezultatima koje je Kipar postigao u borbi sa koronavirusom i obećanjem o besplatnom lečenju svakoga ko se eventualno razboli od Kovida-19, privući turiste da se vrate na njegove plaže.

Kipar, koji se uveliko oslanja na turizam, objavio je vanredno stanje ubrzo nakon prvih registrovaniah slučajeva zaraze 9. marta. Do ponedeljka, 8. juna, u zemlji je bilo registrovano 970 inficiranih osoba virusom korona i samo 18 smrtnih slučajeva, a broj novozaraženih je dnevno smanjen na šačicu.

Ministar saobraćaja Janis Karusos pozdravio je dolazak aviona sa 22 putnika iz Izraela na aerodromu u Larnaki, ističući da je Kipar zaista oslobođen od virusa.

Savas Perdios, zamenik ministra turizma, izjavio je da je cilj zemlje da u turizmu dođe do 30 procenata u odnosu na nivo na kom je bila prošle godine.

Perdios je rekao da su zdravstveni protokoli pooštreni i da će vlasti pokriti medicinske troškove svakog posetioca koji tokom boravka na ostrvu bude pozitivan na Kovid-19 testu.

"To nam je zaista važno. Da se pokaže ljudima da je ovo sigurna destinacija, sa pouzdanim zdravstvenim sistemom", dodao je on.

U početku dolasci će biti dozvoljeni ljudima s negativnim nalazom na testu koronavirusa iz nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Izrael i Grčku.

Ovaj zahtev će za te zemlje biti ukinut 20. juna.

Kiparske vlasti navode da će se odluke o tome kome će se dozvoliti dolasci zasnivati na epidemiološkim podacima. Posetioci iz Rusije i Britanije, zemalja koje su velika kiparska turistička tržišta, još nisu uključeni, mada Perdios kaže da očekuje da će se to dogoditi polovinom jula.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR