Glas Javnosti

Kinezi kupili čak 603 tone zlatnog nakita

Svet
Autor: Glas javnosti

Cene plemenitih metala divljaju.

Iako su sva tri trenutno van svoje pozicije, još uvek se trguje blizu rekordnih vrednosti, a analitičari očekuju da će cene zlata ojačati u sledećih 12 meseci.

Što će podstaknuti uspon plemenitih i industrijskih metala? 

Promptnim zlatom trenutno se trguje po 2351,3 dolara. Cene žutog metala održale su uzlazni zamah usred obnovljene slabosti u SAD-u. dolar i SAD koji se povlači Prinosi riznice, rekao je ANZ u nedavnoj bilješci. Ali to nije sve, prenosi CNBC.

-Dok su geopolitički rizici nastavili da utiču na potražnju, impresivan porast potražnje za zlatom u Kini u prvom tromesečju 2024. uvelike je podstakao rast cena –  napisali su stratezi ANZ-a.

Kina je trenutačno vodeća potrošačka potražnja za polugama, nakon što je ta zemlja 2023. pretekla Indiju i postala najveći svetski kupac zlatnog nakita.


Kineski potrošači takođe su bili na čelu kupovine zlata, kupili su 603 tone zlatnog nakita prošle godine, što je skok od 10% u odnosu na 2022., pokazuju podaci Svetskog veća za zlato. WGC očekuje da će kineska potražnja za nakitom ostati visoka ove godine, ili čak i viša u upoređujući sa 2023.

Stratezi UBS-a u prošlonedeljnoj su belešci povisili svoje prognoze za zlato na 2.500 dolara po unci do kraja septembra i 2.600 dolara do kraja godine. Optimalan izgled banke duguje se jačoj kineskoj potražnji, povrh niza slabijih američkih cena i podataka u aprilu, što je dovelo do promene cena očekivanja za SAD –  Smanjenje stopa Federalnih rezervi.

Više stope imaju tendenciju pritiska na zlato jer čine državne obveznice — takođe sigurnu imovinu — privlačnijom opcijom za ulagače.

– Mislimo da zlato može nastaviti s novim vrhuncima –  rekao je strateg za plemenite metale UBS-a Joni Teves za CNBC-jevu „Street Signs Asia“ u ponedeljak.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR