Glas Javnosti

KINEZI IPAK STEŽU HONG KONG: Peking usvojio sporni zakon, VAŠINGTON BESAN!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost, odnosno po jedinstvo kineske države.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je novinarima da je zakon usvojen. On je rekao da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primenjivati retroaktivno.
 
"Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spreči ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude oruđe za podelu zemlje", rekao je Tam.
 
Vlast navodi da je cilj zakona suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemesečnih antivladinih protesta prošle godine. Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.
 
Reagujući na usvajanje novog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, Sjedinjene Države su danas počele da ukidaju specijalni status za ovaj grad, da obustavljaju izvoz vojne opreme i ograničavaju izvoz visokotehnoloških američkih proizvoda.
 
Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da suspenduje "preferencijalni status Hongkongu", uputivši apel zvaničnom Pekingu da odmah obustavi donošenje novog zakona i ispuni obećanja koja su data građanima Hongkonga i svetu.
 
"Odluka kineskih vlasti da razore slobodu u Hongkongu prisilila je američku administraciju da preispita svoju politiku prema ovoj teritoriji", izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo. On je istakao da SAD reaguju s ciljem da se zaštiti nacionalna bezbednost.

(Izvor: 021.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR