Glas Javnosti

KINEZI BRUTALNO SPUSTILI AMERIKANCE: Dovedite svoju kuću u red

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što je američka ministarka finansija Dženet Jelen nazvala Kinu "preprekom" reformama dugova afričkih zemalja, kineski zvaničnici u Zambiji su oštro odgovorili Amerikancima da "dovedu svoju kuću u red", piše Rojters.

Kineska ambasada u Zambiji je na svom veb sajtu u utorak saopštila da je "najveći doprinos koji SAD mogu da daju pitanjima dugova drugih zemalja je da deluju u skladu sa odgovornom monetarnom politikom, da se izbore sa sopstvenim dugovima i prestanu da sabotiraju aktivne napore drugih suverenih zemalja da reše svoja dugovanja".

 
Američki državni dug iznosi oko 31 bilion dolara (31,000,000,000,000), što je cifra koja je naglo porasla u odnosu na 5,6 biliona dolara iz 2000. godine zahvaljujući povećanju potrošnje za sve stariju populaciju, izdacima za ratove u Iraku i Avganistanu, programima za borbu sa kovid-19 i smanjenju poreza koji su smanjili prihode.

Jelen i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva doputovali su odvojeno u Zambiju u nedelju kako bi istakli potrebu za reformom duga u Africi.


Zambija je kasnila sa otplatom duga 2020. godine i do sada je postigla mali napredak u restrukturiranju sa kineskim i privatnim kreditorima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR