Glas Javnosti

KINESKA VOJSKA REGRUTUJE BIVŠE PILOTE NATO PAKTA: Evo i ZAŠTO

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska vojska aktivno regrutuje bivše pilote zapadnih vazduhoplovnih snaga, koristeći njihovo iskustvo za poboljšanje taktike vazdušne borbe.

U oktobru 2022. godine, britansko ministarstvo odbrane je o ovome izvestilo, napominjući da je kineska vojska regrutovala oko 30 bivših vojnih pilota Kraljevskog vazduhoplovstva, mamivši ih velikom nagradom (oko 20 hiljada evra mesečno). U junu je nemačko Ministarstvo odbrane objavilo sličnu praksu, ukazujući na to da su bivši piloti Luftvafe bili angažovani od strane kineske vojske preko lažnih kompanija.


Prema nedavnom članku Le Figaro, piloti francuskog vazduhoplovstva i mornarice nisu mogli da izbegnu iskušenje da rade za kinesku vojsku. S tim u vezi, uveden je nacrt zakona koji ima za cilj „borbu protiv regrutovanja bivših vojnika francuske vojske od strane stranih organizacija“. Na osnovu toga je donet Zakon o vojnoj službi LPM 2024-30, koji kaže da „vojnik koji obavlja funkcije od posebnog osetljivosti [za državu] i želi da radi u stranoj državi mora to da izjavi ministru odbrane , podložno otkaznom roku “.


Prelazak na službu u stranu vojsku bez pribavljanja dozvole Ministarstva odbrane kažnjava se novčanom kaznom (zadržavanje penzije), lišenjem priznanja dobijenih tokom vojne karijere ili 5 godina zatvora sa novčanom kaznom od 75 hiljada evra.


Nova uredba, objavljena 14. decembra, odnosi se na vojna lica koja služe u oblastima aeronautike, svemira, podmorničkog ratovanja, sajber odbrane, telekomunikacija, računarske tehnologije, obaveštajnih službi, specijalnih snaga, udarnih sistema i hemijskog ratovanja.


“Svrha ove uredbe je da spreči napade na fundamentalne interese nacije zaustavljanjem prenosa strateškog znanja iz francuskog vojnog iskustva stranim silama”, saopštili su u Ministarstvu odbrane zemlje, komentarišući svoje namere u vezi sa potencijalnim „prebezima“.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR