Glas Javnosti

KINA ŽELI DA MOBILIŠE SVO NJENO STANOVNIŠTVO: Žele da se cela nacija bavi kontrašpijunažom

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina treba da podstakne svoje građane da se bave kontrašpijunažom, uključujući otvaranje kanala na kojima mogu da prijave sumnjive aktivnosti, kao i da ih za to pohvali i nagradi, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti.

Ministarstvo za državnu bezbednost, koje je glavno za strane obaveštajne agencije i kontrašpijunažu, u svojoj prvoj objavi na nalogu Vičet (WeChat) napisalo je da mora da bude uspostavljen sistem u kome je „normalno“ da mase učestvuju u kontrašpijunaži.

Poziv na popularizaciju rada protiv špijuna među masama usledio je nakon što je Kina dopunila zakon o kontrašpijunaži koji je stupio na snagu u julu.
Zakon kojim se zabranjuje prenošenje informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću i interesima koji nisu precizirani uzbunio je SAD. Vašington kaže da bi strane kompanije u Kini mogle da budu kažnjene zbog redovnih poslovnih aktivnosti.

Izmenjeni zakon omogućava vlastima koje sprovode istrage o kontrašpijunaži da dobiju pristup podacima, elektronskoj opremi i informacijama o ličnoj imovini.

Ministar državne bezbednosti Čen Sijin napisao je u julu za jedan kineski pravni časopis da je politička bezbednost glavni prioritet nacionalne bezbednosti a „srž“ političke bezbednosti je bezbednost kineskog političkog sistema.

„Najosnovnije je da se sačuvaju liderstvo i vladajuća pozicija Komunističke partije Kine i socijalistički sistem sa kineskim karakteristikama“, istakao je Čen, preneo je Rojters.

Poslednjih godina Kina je uhapsila i pritvorila desetine Kineza i stranaca pod optužbom za špijunažu, uključujući direktora japanske farmaceutske kompanije Astelas farma u martu.

Australijski novinar Čeng Li, koga je Kina optužila za odavanje državnih tajni, u pritvoru je od septembra 2020.

Kineska objava da je u opasnosti od špijuna dolazi u trenutku kada neke zapadne zemlje, posebno SAD, optužuju Kinu za špijunažu i sajber napade. Peking je odbacio te optužbe.

Same SAD su „imperija hakovanja“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo državne bezbednosti napisalo je u postu na Vičetu da je Kini, da bi se zaštitila od špijunaže, potrebno učešće njenog naroda u izgradnji odbrambene linije.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR