Glas Javnosti

KINA VS AMERIKA: Borba za vrh STO i određivanja pravila trgovine

Svet
Autor: Glas javnosti

Novi front otvoren je u sukobu Kine i Amerike. Naime, dve velike sile bore se za čelno mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO)

Time se bore i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila, koja mogu da promene svetske tokove novca.

Amerikanci i Kinezi sučelili su se i u izboru novog generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije (STO). Ne samo da je to borba za čelno mesto ove organizacije, već i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila.

Kako navodi ovaj list, zvanični Peking podržava Aminu Mohamed, bivšu ministarku spoljnih poslova Kenija, zemlje u kojoj Kina uveliko investira.

Sa druge strane, Amerikanci podržavaju Tima Grosera, bivšeg novozelandskog ministra trgovine, koji želi da reformiše trgovinska pravila po željama Vašingtona.

Dosadašnji direktor STO Roberto Azevedo iznenada je dao ostavku, a procedura izbora novog čelnika počela je u ponedeljak 8. juna.

Amina Mohamed, ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena, ali i prvi kadar iz Afrike na čelu STO.

Kroz državne banke i preduzeća, Kina je investirala velike sume novca u Keniju, ali i druge zemlje Afrike, preko infrastrukturnih i projekata okrenutih prirodnim bogatstvima. Kina se u STO pozicionirala kao predstavnik zemalja u razvoju.

Pojedini stručnjaci, piše japanski list, smatraju da bi Kina preko Amine Mohamed, favorizovala nova trgovinska pravila u korist upravo zemalja u razvoju.

Sa druge strane, Groser, koji je bio novozelandski ambasador u SAD i izrazio je zabrinutost zbog uspona Kine, važi za čoveka koji je blizak namerama SAD i mogao bi da pokrene reformu svetskih trgovinskih pravila u korist Vašingtona.

STO je do sada imala šest generalnih direktora i na toj poziciji smenjivali su se predstavnici razvijenih i zemalja u razvoju.

Budući da je Azevedo iz Brazila, velike su šanse da njegov naslednik bude iz neke od razvijenih zemalja.

U to se uklapa Groser, ali Evropska unija ima na umu drugog kandidata, budući da nije pristalica reformi kakve zamišlja Vašington.

EU želi da kandiduje evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana, a mediji iz Irske, odakle on dolazi, navode da je voljan da prihvati kandidaturu.

STO važi za organizaciju koja brani slobodu trgovine, ali je njen sistem za žalbe paralizovan od kada su SAD blokirale imenovanje apelacionih sudija, piše Sputnjik. Takođe, blokirani su i razgovori u Dohi, gde su članice raspravljale o reformi međunarodnog trgovinskog sistema i smanjivanju trgovinskih barijera. Zapelo je oko pitanja u vezi sa digitalnom ekonomijom i trendovima naredne generacije u trgovini.

Kina bi kroz izbor svog kadra u STO mogla da dobije međunarodnu podršku u trgovinskom sukobu sa SAD. Sa druge strane, iako administracija američkog predsednika Donalda Trampa favorizuje bilateralne trgovinske sporazume, Bela kuća ne može da ignoriše međunarodni okvir niti da dopusti Kini da širi svoj uticaj u STO.

Sukob Kine i Amerike već se preslikao na neke međunarodne organizacije. Tako je Amerika blokirala kineskog kandidata za direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu Ujedinjenih nacija. Takođe, Donald Tramp je ušao u sukob sa Svetskom zdravstvenom organizacijom zbog pandemije virusa korona, optužujući njenog direktora Tedrosa Gebrejesusa za bliskost sa Kinom.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR