Glas Javnosti

Kina se sprema za MASOVNU proizvodnju čovekolikih robota: OVO JE AMBICIOZNI PLAN

Svet
Autor: Glas javnosti

Brojne tehnološke kompanije, uključujući „Teslu“, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u tehnologiju robotike

Kinezi veruju da će biti u stanju da naprave veliki napredak u oblastima senzora, kontrole pokreta i interakcije između mašina, a sve to uticaće na revoluciju u robotici.

Brojne tehnološke kompanije, uključujući „Teslu“, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u tehnologiju robotike. Kina, koja želi da postane globalni lider u oblastima veštačke inteligencije i robotike, ima slične planove za razvoj takvih tehnologija.

Prema dokumentu kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Kina želi ne samo da razvije napredne humanoidne robote za dve godine, već namerava i da ih masovno proizvodi. Da bi ispunila ovaj ambiciozni plan, kineska vlada želi da privuče što više kompanija u industriju, postavi standarde za razvoj robotike, produbi međunarodnu saradnju i razvije talente.

Kinezi veruju da će u naredne dve godine moći da naprave veliki napredak u oblastima senzora, kontrole pokreta i interakcije između mašina, što će sve uticati na revoluciju u robotici. Pored navedenog, u dokumentu se ne pominju neki konkretni načini na koje to žele da postignu, ali se zato ističe da bi takvi roboti mogli da donesu takozvanu disrupciju (promene u smislu poremećaja) na tržištu na sličan način na koji su to doneli računari, pametni telefoni i električna vozila.

Nakon što je informacija iz dokumenta procurila u javnost, cene akcija kineskih robotskih kompanija su porasle.

Jedna takva kompanija „Fourier Intelligence“ je ranije ove godine predstavila svog humanoidnog robota GR-1, koji već ima prilično napredne mogućnosti. Robot tako može da hoda na dve noge brzinom od 5 km/h, sat vremena noseći teret od 50 kg. Njegova masovna proizvodnja trebalo bi da počne već krajem ove godine, a očekuje se da će sledeće godine biti isporučeno nekoliko hiljada komada, preneo je „Teh spot“.

Takođe, „Fourier Intelligence“ planira da sarađuje sa kompanijama koje razvijaju veštačku inteligenciju u cilju implementacije veštačke inteligencije u mozak svog robota.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR