Glas Javnosti

KINA SARAĐUJE SA SAUDIJSKOM ARABIJOM: U Kini niče petrohemijski kompleks vredan 12,2 mlrd USD

Svet
Autor: Glas javnosti

Saudijski naftni gigant Saudi Aramco potpisao je sporazum sa svojim kineskim partnerima o projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa vrednog 12,2 mlrd USD u severoistočnoj Kini koji bi trebalo da počne sa radom 2026. godine.

Projekat u gradu Panđin u provinciji Liaoning biće druga velika rafinerijska i petrohemijska investicija kompanije Aramco u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. od 161 mlrd USD.
Zajedničko preduzeće Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) gradiće rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, saopštila je saudijska kompanija, prenosi portal Ekapija.

Očekuje se da će projekat koštati 83,7 milijardi juana (12,2 mlrd USD), rekla je partnerska grupa Panjin Singshang Industrial u izjavi objavljenoj na Vičetu u nedelju.
Nešto više od polovine akcija u novom kompleksu imaće kineski proizvođač vojne opreme Norinko Group, Aramko 30% i Panjin Singshang 19%.
Izgradnja kompleksa počeće u drugom kvartalu nakon što se obezbede neophodna administrativna odobrenja za projekat, rekao je Aramco. Očekuje se da će fabrika biti u potpunosti operativna do 2026. godine, dodaje se.
Aramko će u kompleks isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR