Glas Javnosti

KINA PORUČILA AMERICI: Ako vam je stalo do ukrajinskog naroda, prestanite tamo da šaljete naoružanje i profitirate od rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države su najveći inicijator ukrajinske krize i ukoliko im je stvarno stalo do ukrajinskog naroda, treba da prestanu sa isporukama oružja, izjavila je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin.

„SAD su glavni inicijator i osnovna pokretačka snaga krize u Ukrajini, oni neprekidno isporučuju teško i ofanzivno naoružanje Kijevu, odugovlačeći sukob i čineći ga intenzivnijim“, rekla je Mao Nin.

Diplomata je istakla da ako SAD stvarno žele da se kriza uskoro okonča i „ako im je stvarno stalo do bezbednosti ukrajinskog naroda, treba da prestanu da tamo šalju naoružanje i profitiraju od rata“.


„Neophodno je da se odgovorno doprinese brzoj deeskalaciji i stvore povoljna atmosfera i uslovi za mirne pregovore zainteresovanih strana“, istakla je Mao Nin.

Komentarišući objave da kineske državne kompanije pružaju vojnu i finansijsku pomoć Rusiji u ukrajinskom sukobu ona je istakla da SAD iznose neosnovane optužbe na račun Kine zbog Ukrajine, a Peking neće ćutke gledati kršenje prava kineskih kompanija.

Ranije je kineski predsednik Si Đinping izjavio da rešavanje sukoba u Ukrajini političkim sredstvima najbolje odgovara evropskim interesima i zajedničkim interesima svih evroazijskih zemalja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR