Glas Javnosti

Kina pokrenula pilot projekat skladištenja ugljendioksida u ciglama

Svet
Autor: Glas javnosti

Radi postizanja kineskog dvostrukog cilja u vezi sa ugljenikom, a to je dostizanje maksimalne emisije ugljenika do 2030. i postizanje neutralnosti ugljenika do 2060. godine, kineska energetska preduzeća koriste tehnologiju hvatanja, korišćenja i skladištenja ugljenika (CCUS) za smanjenje emisija.

U istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, pilot projekat koji može da skladišti CO2 u ciglama nedavno je prošao test 72-časovnog rada. Kako piše Sinhua, to je jedan od vodećih projekata u zemlji koji koristi CCUS tehnologiju za hvatanje i korišćenje CO2 koji se emituje iz termoelektrana na ugalj.
Projekat je izgrađen u elektrani u okrugu Lansi koja je bila povezana sa kompanijom Džeđijang enerdži. Njen tehnološki tim se sastoji od istraživača iz kompanije i institucija kao što su Univerzitet Džeđijang i Laboratorija na jezeru Baima.

Prema navodima Džeđijang enerdžija, projekat je dizajniran da uhvati 15.000 tona CO2 godišnje, što je ekvivalent ukupnom CO2 koji apsorbuje 10 kvadratnih kilometara šume svake godine. Tokom probnopg rada prosečna stopa hvatanja ugljenika dostigla je 90 procenata, sa čistoćom hvatanja od 99 procenata.
Projekat usvaja dvofazni apsorbent sa niskom potrošnjom energije za hvatanje CO2, a potrošnja energije regeneracije takvog apsorbenta je manja od 2,4 gigadžula po toni, dostižući napredni nivo na globalnom nivou.
Uhvaćeni CO2 se zatim koristi za proizvodnju industrijskih proizvoda široke primene. Otprilike dve trećine uhvaćenog CO2 koristi se za proizvodnju poroznih cigli, koje su lagani, izolacioni i izdržljivi građevinski materijali. Još jedna trećina je sirovina koja se koristi za proizvodnju suvog leda za transport hrane i lekova hladnim lancem.
Prema istraživačima projekta, CO2 može da reaguje sa materijalima cigle i formira stabilna čvrsta jedinjenja pod određenim uslovima, čime se postiže trajno skladištenje CO2 u građevinskom materijalu.

- Baš kao da pravimo hleb na pari sa vodenom parom, mi zamenjujemo vodenu paru sa CO2 da bismo tretirali cigle kroz niz hemijskih reakcija. CO2 se može trajno zatvoriti u cigle - rekao je Čen Jaođi, direktor istraživačkog instituta pri Džiđijang enerdži.
Tehnologija obrade i skladištenja CO2 smanjuje udeo živog kreča i cementa u procesu proizvodnje, čime se smanjuju troškovi. Prema preliminarnim procenama, ukupni troškovi proizvodnje su smanjeni za dva do pet juana (oko 28 do 70 američkih centi) po kubnom metru u poređenju sa običnim poroznim ciglama.
Zelena i niskougljenična transformacija u elektranama na ugalj je važna podrška za dostizanje maksimalne emisije ugljenika i postizanje neutralnosti ugljenika, rekao je Liu Šenghui, predsednik kompanije Džeđijang enerdži.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR