Glas Javnosti

KINA OTVARA VRATA BUDUĆNOSTI : Novi mineral sa površine Meseca

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska misija Chang’e 5 vratila je novi mineral sa površine Meseca, koji su nazvali "Changesite-(Y)". Naučnici su ga opisali kao "neku vrstu bezbojnog prozirnog stubastog kristala" i tvrde da sadrži helijum-3, izotop koji mnogi istraživači vide kao potencijalno gorivo za buduće fuzione reaktore prenosi Thehill.

Kristalni mineral je izuzetno sićušan, oko jedne desetine veličine ljudske kose i od ogromnog je interesa za lunarne geologe. Helijum-3 koji sadrži ima potencijal da promeni svet.

Naučnici su znali da površina Meseca sadrži depozite helijuma-3 još od programa Apolo.

Glavna prednost fuzije helijuma-3 u odnosu na fuziju pomoću tricijuma i deuterijuma, izotopa vodonika, je da ne stvara radioaktivne neutrone. Njegov glavni nedostatak je što je postizanje kontrolisane reakcije fuzije sa helijumom-3 daleko teže nego korišćenjem konvencionalnijih goriva.

Ostaje problem da se tehnologija fuzije helijuma-3 pokrene.

Prema NASA-i, Kina se sprema da pokrene sledeću fazu svog programa istraživanja Meseca koji će dovesti do "istraživačke baze" na južnom polu Meseca. Planirane misije uključuju:

Chang’e 6, koji će, kao i Chang’e 5, biti misija povratka uzorka, fokusirajući se na južni pol Meseca. Verovatno će pokušati da vrati led koji se nalazi u stalno zasenjenim kraterima na južnom polu.


Chang’e 7, koji će biti orbiter, lender, rover kombinacija, dizajnirana da traži vodu na južnom polu Meseca. Ova misija može prethoditi misiji Chang’e 6.

Chang’e 8, za koji se kaže da je dizajniran da testira tehnologije za eventualnu izgradnju lunarne baze piše Telegraf Biz

Kina, možda u partnerstvu sa Rusijom, još uvek planira sletanje na mesec sa posadom negde u 2030-im.

U međuvremenu, NASA-ina dvaput odložena misija Artemis 1 ima novi datum lansiranja. Ako sve prođe kako treba, moćna raketa Space Launch Sistem će poleteti 27. septembra, sa rezervnim datumom lansiranja 2. oktobra.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR