Glas Javnosti

Kina ima plan da spase tržište nekretnina

Svet
Autor: Glas javnosti

Neiskorišćeno zemljište u Kini od 30 triliona juana.

Kina je pokrenula svoj najambiciozniji plan dosada u pokušaju da spase svoje tržište nekretnina, koji se svodi na to lokalne vlasti otkupe neprodate kuće od investitora i prilagode ih za socijalno pristupačno stanovanje, objavio je danas Si-En-En.

Paket sadrži smanjenje kamatnih stopa na hipoteke i stope otplate, kao i 300 milijardi juana (oko 38,2 milijardi evra) jeftinog novca centralne banke za finansiranje državnih kupovina neprodate imovine. 


Prošlonedeljna najava plana usledila je ubrzo nakon aprilskog sastanka Politbiroa, najvišeg vladajućeg tela Kine, čime je ukazano na to da je stabilizacija sektora imovine postala glavni prioritet za Peking, koji pokušava da oživi rast svoje ekonomije.

Stručnjaci navode da je, iako je bio neophodan u što hitnijem roku, trenutni paket možda previše mali da bi bio efikasan i da bi moglo biti problema s njegovim finansiranjem.

Prema Goldman Saksu, ukupna vrednost neprodatih kuća, nedovršenih projekata i neiskorišćenog zemljišta u Kini iznosi oko 30 triliona juana (3,8 milijardi evra), navodi medij.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR