Glas Javnosti

KINA BESNA! Nemačka ministarka spoljnih poslova nazvala Sija „DIKTATOROM“

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina se požalila Nemačkoj nakon što je njen ministar spoljnih poslova nazvao predsednika Si Đinpinga „diktatorom“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, nazvavši tu titulu „apsurdnom“ i „otvorenom političkom provokacijom“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila u intervjuu prošle nedelje na pitanje o ratu Rusije protiv Ukrajine.

„Ako bi Putin pobedio u ovom ratu, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svetu, poput Sija, kao što je kineski predsednik?“ Ona je rekla.


Mao Ning, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, rekao je da su Berbokove izjave „izuzetno apsurdne“ i da narušavaju političko dostojanstvo Kine.

„Oni su otvorena politička provokacija“, rekao je Mao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da se Kina požalila Nemačkoj.

U avgustu je rekla da Kina predstavlja izazov za "osnove kako živimo zajedno u ovom svetu". Ranije je opisala aspekte putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i rekla da Peking sve više postaje sistemski rival nego trgovinski partner.


U junu je američki predsednik Džo Bajden takođe nazvao Sija „diktatorom“ dan nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken zaključio posetu Kini sa ciljem stabilizacije veza.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR