Glas Javnosti

KIM PONOVO U ULOZI DI-DŽEJA: Vraća zvučnike na granicu sa južnim susedom

Svet
Autor: Glas javnosti

Severnokorejski lider Kim Džong Un odlučio je da vrati zvučnike na granični prelaz sa Južnom Korejom iz kojih su se pre postizanja dogovora o njihovom uklanjanju mogli čuti zvuci propagandnih govora i pesama uperenih protiv Seula.

Oni su naime prvi put uklonjeni na osnovu sporazuma sa Seulom iz 2018. godne.

Dve Koreje su se nakon samita južnokorejskog predsednika Mun Jae-ina i severnokorejskog lidera Kim Džong-una saglasile da obustave sve međusobne neprijateljske akte i ukinu sredstva neprijateljske propagande, kao što su zvučnici i distribucija letaka.

Vlasti u Seulu navode da je otkriveno da Sevrna Koreja ponovo postavlja zvučnike "na više lokacija" unutar demilitarizovane zone na granici dve zemlje.

"Takve aktivnosti su uočene u više od 10 regiona, a odigrale su se simultano", rekao je zvaničnik južnokorejskog Generalštaba.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da pomno prati pokrete vojske severnog suseda i da je u pottpunosti spremno da odmah odgovori na "različite mogućnosti".

Kako navodi Jonhap, Južna Koreja razmatra mogućnost da, kao odgovor na potez Severa, ponovo postavi svoje zvučnike.

Sever je nedavno zapretio da će početi da prebacuje antivladine letke u Južnu Koreju i da će pokrenuti druge aktivnosti prema "neprijatelju", u znak protesta što Seul nije sprečio severnokorejske aktiviste koji su prebegli u tu zemlju da ubacuju propagandni materijal u Severnu Koreju.

Pjongjang je prošle nedelje ukinuo Kancelariju za vezu između dve Koreje u pograničnom gradu Kaesong, koja je bila simbol pomirenja i ključno dostignuće samita dvojice lidera.

(Izvor: Tanjug)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR