Glas Javnosti

Kim Džong Un plakao pred ženama

Svet
Autor: Glas javnosti

Severnokorejski vođa Kim Džong Un brisao je suze dok je pozivao žene da zaustave pad nataliteta u zemlji.

Kim je viđen kako briše oči maramicom u retkom trenutku emocija dok se obraćao Nacionalnom skupu majki u Pjongjangu.

Činilo se da pokušava da spreči suze tokom svog govora dok je pozivao žene da pomognu u jačanju moći nacije.

“Zaustavljanje pada nataliteta i pružanje dobrog staranja o deci i obrazovanje sve su naše porodične stvari koje bi trebalo da rešimo zajedno s našim majkama”, rekao je Kim na sastanku.


Stručnjaci veruju da mnoge nove porodice nemaju više od jednog deteta u Severnoj Koreji jer im je potrebno mnogo novca da odgajaju svoju decu.

Teško je prikupiti tačne podatke o stopi nataliteta zbog ograničene statistike koju objavljuje Severna Koreja, koja je jedna od najsiromašnijih nacija na svetu.

Procene južnokorejske vlade pokazuju da je stopa plodnosti kod njenog severnog komšije padala u poslednjih 10 godina.

Prosečan broj beba za koje se očekuje da će ih žena roditi tokom svog života iznosio je 1,79 u Severnoj Koreji 2022. godine, što je pad u odnosu na 1,88 u 2014. godini.

Kimov apel u izrazitoj je suprotnosti s programima kontrole rađanja koje je Severna Koreja uvela 1970-ih i 80-ih kako bi usporila posleratni rast stanovništva.

Procenjuje se da je sredinom 1990-ih glad usmrtila stotine hiljada ljudi, što je dovelo do naglog pada stope plodnosti u zemlji, navodi se u izveštaju objavljenom u avgustu Hyundai Research Institute-a sa sedištem u Seulu.


“Mnoge porodice u Severnoj Koreji takođe ne nameravaju da imaju više od jednog deteta ovih dana jer znaju da im treba mnogo novca da odgajaju svoju decu, šalju ih u školu i pomognu im da nađu posao”, rekao je An Kjung-su, rukovodilac DPRKHealth.org, web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Severnoj Koreji.

Agencija za statistiku Južne Koreje procenjuje da Severna Koreja trenutno ima 25,7 miliona stanovnika.

Izveštaj instituta Hyundai kaže da se očekuje da će se stanovništvo Severne Koreje smanjiti od 2034. godine i pasti na 23,7 miliona do 2070. godine.

Severnokorejski državni mediji izveštavaju da je zemlja uvela beneficije za porodice s troje ili više dece.

To uključuje povlašćene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lekove i potrepštine za domaćinstvo uz obrazovne povlastice za decu.






Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR