Glas Javnosti

Kim Džon Un je izdao naređenje: Imaju problem sa manjkom hrane

Svet
Autor: Glas javnosti

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je infrastrukturna poboljšanja i proširenje površina poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje hrane.

To su objavili državni mediji u četvrtak, u jeku upozorenja o nadolazećoj prehrambenoj krizi, prenosi Jutarnji list.

Kim je na plenarnoj sednici centralnog odbora vladajuće Radničke stranke izdao uputstva za modernizaciju sistema za navodnjavanje, proizvodnju savremene poljoprivredne mehanizacije kao i za povećanje obradivih površina pretvaranjem blatnjavih ravnica u plodno zemljište.

Kako piše Rojters, Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izolovanoj Severnoj Koreji, uključujući nedavni porast broja smrti od gladi u nekim regijama.

Ekonomija Severne Koreje pogođena je brojnim poplavama i tajfunima, kao i sankcijama zbog nuklearnog i raketnog programa kao i oštrim padom trgovine s Kinom usred zatvaranja granica i blokade zbog pandemije koronavirusa, pri čemu južnokorejska agencija za ruralni razvoj procenjuje da je proizvodnja useva u Severnoj Koreji prošle godine pala za gotovo četiri odsto na godišnjem nivou.

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, mašina i zaliha, uključujući đubrivo i gorivo, učinio je Severnu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe, kažu stručnjaci.

– Izveštaj državnih medija kaže da su postavljeni novi ciljevi i akcijski planovi, ali ne vidim ništa novo jer su svi elementi, uključujući navodnjavanje i melioraciju, već pomenuti ranije – rekao je za Rojters Lim Eulčul, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Kjungam u Južnoj Koreji.

Sednica centralnog odbora vladajuće stranke s ciljem rasprave o „hitnoj“ potrebi reforme i modernizacije poljoprivrednog sektora započeo je u nedelju, a kako je objavila državna novinska agencija KCNA, Kim je izneo planove i specifične zadatke za izgradnju „bogatih i visokocivilizovanih socijalističkih ruralnih zajednica s naprednom tehnologijom“.

Takođe, objavila je KCNA, naglasio je potrebu pooštravanja discipline u sprovođenju nacionalnog ekonomskog plana, upozoravajući na „prakse slabljenja organizacijske i izvršne moći kabineta“, i naredio svim stranačkim jedinicama da „provere svoju radnu efikasnost“.

Centralni odbor je takođe raspravljao o načinima za poboljšanje finansijskog upravljanja u zemlji, piše u izveštaju agencije, bez navođenja pojedinosti prenosi bizportal.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR