Glas Javnosti

Kijevska muzička akademija neće da izbaci Čajkovskog iz naziva

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio je da je razočaran zbog odluke kolektiva Nacionalne muzičke akademije iz Kijeva da odloži odlučivanje o isključivanju imena ruskog kompozitora Petra Čajkovskog iz njenog naziva.

Kako prenosi ukrajinski portal „Strana“ akademiji su preporuku o isključivanju imena Čajkovskog iz njenog naziva ranije preporučili resorni komitet Vrhovne rade Ukrajine i druge nadležne ustanove.

„Razočarani smo zbog toga što radni kolektiv Nacionalne muzičke akademije Ukrajine, čija je sednica održanaa danas u Kijevu, smatra da je potrebno još razmatrati pitanje treba li uklanjati ime Čajkovskog iz naziva poznate ukrajinske visokoobrazovne muzičke ustanove“, naveo je Tkačenko.


Ministar je naveo da se čak i ne postavlja ime čije ime treba da nosi ta ustanova, već da je reč o pitanju simbola kojima se označava ukrajinski obrazovni i kulturni prostor.

Portal podseća da je ranije obrazovni savet Nacionalne muzičke akademije „Čajkovski“ odbio da isključi ime poznatog ruskog kompozitora iz svog naziva, jer je otac Čajkovskog poticao od zaporoških kozaka, a sam kompozitor se prema Ukrajini odnosio „s neverovatnom ljubavlju“.

Obrazovni savet je, takođe, saopštio da je Čajkovski bio osnivač visokog muzičkog obrazovanja u Ukrajini i da je upravo tu nappisao mnogo svojih kompozicija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR