Glas Javnosti

KIJEV U PLAMENU! Žestok udar Rusije, odmazda zbog novog oružja koje dobija Ukrajina (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je rano jutros izvela brutalni napad dronom i projektilima na glavni grad Ukrajine, samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da će se vratiti sa evropske turneje sa "popunjenim" arsenalom oružja.

Vojna uprava grada Kijeva saopštila je da je napad u utorak, osmi na prestonicu ovog meseca i svakako najintenzivniji, uključivao bespilotne letelice, krstareće rakete i verovatno balističke rakete lansirane „istovremeno iz različitih pravaca“.

Kijevski zvaničnik Sergej Popko rekao je da je noćni napad bio „izuzetno složen i gust“.

„Na grad je ispaljen maksimalan broj raketa u najkraćem vremenskom periodu... velika većina neprijateljskih ciljeva u vazdušnom prostoru Kijeva je otkrivena i uništena.“



Prometni Solomjanski okrug u Kijevu, gde se nalazi međunarodni aerodrom, najviše je oštećen, a požar je izbio u nestambenoj zgradi. Prema objavama gradonačelnika Vitalija Klička u Telegramu, tri osobe su povređene u Solomjanskom, dok su ostaci projektila pali na okrug Obolonski, predgrađe sa zelenilom.

Rusi su napali Avidvku, Marinku i Vuhledar u Donjeckoj oblasti. CNN piše da su ovi gradovi napadnuti i iz vazduha i da su bili mete artiljerijske vatre. Bilo je 37 sukoba, a Bahmut i Marinka ostaju gradovi u kojima se vode najžešće borbe“, saopštio je Generalštab OSU.

Ukrajinci su rekli da je njihova vojska odbila nekoliko napada u blizini Marinke. Taj grad je u ruševinama i u njemu gotovo da nema civila.

Rusi su na Kostjantinvku ispalili nekoliko projektila S-300, a CNN javlja da su ruske snage izvele i nekoliko napada u oblasti Harkova.

Najmanje tri osobe su povređene u raketnom napadu na Kijev Sistem protivvazdušne odbrane odbio je ruske vazdušne napade na Kijev i druge delove Ukrajine, izvestili su ukrajinski zvaničnici u utorak rano ujutro. Građani prestonice su u ranim jutarnjim časovima nekoliko puta morali da idu u skloništa.



Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da su se čule eksplozije u nekoliko opština i da su krhotine pale na zoološki vrt u opštini Ševčenivski, a nekoliko automobila se zapalilo od ruševina u opštini Solomjanskij.

Kako prenosi Gardijan, Kličko je kasnije rekao da su tri osobe povređene u opštini Solomjanskij i da se bespilotna letelica srušila u predgrađu Kijeva Darnjicki.

Šef gradskih vojnih vlasti u Kijevu Sergej Popko rekao je da je ruski napad na Kijev koji se dogodio u utorak u ranim jutarnjim satima osmi takav napad od početka maja i da je bio "prilično gust".



- Neprijatelj nas je napao sa više lokacija istovremeno. Koristio je dronove, krstareće rakete i moguće balističke rakete. Bio je to prilično jak napad sa maksimalnim brojem raketa u najkraćem periodu – rekao je Popko.
Najnoviji napad na Kijev prati Zelenskovo prikupljanje novih obećanja o isporuci oružja iz Berlina, Pariza i Londona, produbljujući vojni aranžman između Zapada i Ukrajine koji je pomogao da se Rusija stavi na zadnju nogu, piše Dejli mejl.

Posle svoje turneje po glavnim evropskim prestonicama, Zelenski je u ponedeljak uveče tvitovao da se „vraća kući sa novim odbrambenim paketima“.


Veruje se da se ukrajinske snage spremaju za dugoočekivanu kontraofanzivu protiv ruskih trupa, ali Zelenski tek treba da uspe u svom željenom cilju da angažuje zapadne borbene avione da preuzmu komandu nad nebom, iako je britanski premijer Riši Sunak u ponedeljak najavio pripreme za otvaranje škole letenja za obuku ukrajinskih pilota. Francuska je takođe ponudila obuku ukrajinskih borbenih pilota, iako je predsednik Emanuel Makron odbacio slanje ratnih aviona u Kijev.

I dok se ruski saveznik Kina bori da deluje kao posrednik u miru, šaljući izaslanika u Kijev ove nedelje, pokušaj Moskve da nabavi još dronova sa vojnim saradnikom Iranom izazvao je gnev u Vašingtonu.



„Ovo je potpuno odbrambeno partnerstvo koje je štetno za Ukrajinu, za region na Bliskom istoku i za međunarodnu zajednicu“, rekao je u ponedeljak portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da će uskoro biti najavljene dalje sankcije.

Turneja Zelenskog kako bi obezbedio vojnu pomoć kako bi njegove trupe bile spremnije za borbu počela je u Italiji, posetama za vikend Francuskoj i Nemačkoj, nakon čega je usledila poseta u ponedeljak u Velikoj Britaniji. Francuska je ponudila još desetine lakih tenkova i oklopnih vozila, dok je Nemačka rekla da priprema novi vojni paket vredan 2,7 milijardi evra (3 milijarde dolara) - najveći do sada za Ukrajinu.

Na seoskom imanju premijera Velike Britanije u Čekersu u blizini Londona u ponedeljak, Zelenski je dobio obećanje o još stotinama protivvazdušnih raketa i dronova za napade dugog dometa. Obučen u svoj zaštitni znak, Zelenski je zagrlio Sunaka nakon što se iskrcao iz helikoptera Chinook Kraljevskog vazduhoplovstva.


Sunak je napomenuo da se sastanak Čekersa održava u pripremi za sastanak lidera Saveta Evrope na Islandu i samit G7 u Japanu, pošto je udario na ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Prve linije Putinovog agresivnog rata su možda u Ukrajini, ali linije raseda se protežu širom sveta“, rekao je Sunak.

Rusija je rekla da će novo britansko oružje izazvati samo dalja razaranja i tvrdi da je oborila krstareću raketu Storm Šadov za koju je Britanija prošle nedelje rekla da je obezbeđivala, u prvom razmeštanju raketa dugog dometa za Ukrajinu od strane Zapada - iako je Kirbi rekao da je nije mogao da potvrdi izveštaje.

Vreme i fokus ukrajinske kontraofanzive sa visokim ulozima ostaju nejasni, ali je turneja Zelenskog evropskim prestonicama naglasila važnost obezbeđenja zapadnog teškog naoružanja i municije.

Glas javnosti/K07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR