Glas Javnosti

Kijev tvrdi da je oborio deset ruskih „iskandera”

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje tri osobe, među kojima dvoje dece, poginule su juče rano ujutru u ruskim vazdušnim napadima na Kijev, saopštile su ukrajinske vlasti.

U napadu, koji je počeo oko tri sata po lokalnom vremenu, povređeno je deset osoba.

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a vatrogasne službe su gasile požare izazvane padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mesta udara.


Kličko je na „Telegramu” naveo da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vide se izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ruske snage napale Kijev s 10 raketa, tvrdeći da ih je sve oborila ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana.

„Iz severnog pravca, Brjanske oblasti u Rusiji, ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa ’iskander’. Svih 10 su uništile snage PVO: sedam balističkih raketa ’iskander M’ i tri krstareće rakete ’iskander K’”, navedeno je u saopštenju.

Ruska vojska saopštila je juče da je odbila ukrajinski pokušaj „invazije” na rusku pograničnu oblast, u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina vojnika, kao i tenkovi, javlja AFP.

„Posle intenzivnog granatiranja civilnih naselja u Belgorodskoj oblasti, ukrajinske terorističke grupe, koje su brojale do dve čete motorizovane pešadije, uz podršku tenkova, pokušale su da napadnu rusku teritoriju”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napadu je prethodilo „bombardovanje civilnih objekata”, saopštilo je ministarstvo, dodajući da je „napadač pretrpeo znatne gubitke”.

Guverner Vjačeslav Gladkov izjavio je da je najmanje devet osoba povređeno u udarima na rusku oblast Belgorod. Organizovana je evakuacija iz Šebekina, grada s oko 40.000 stanovnika, kao i okolnih sela.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov precizirao je da su Oružane snage Rusije zajedno s graničarima i drugim jedinicama Federalne službe bezbednosti osujetile taj napad i uništile četiri oklopna borbena vozila, višecevni raketni bacač „grad” i kamionet.

Amerika je objavila najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazduhoplovne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara. Paket obuhvata sredstva za raketni sistem PVO „patriot”, lake sisteme PVO „stinger”, tenkovsku municiju i drugu opremu.


Osnivač ruske privatne vojne kompanije „Vagner” Jevgenij Prigožin izjavio je da će se njegova grupa boriti u Ukrajini ako dobije poseban deo fronta, bez potrebe da zavise od, kako je naveo, „klovnova” koji vode delove ruskih oružanih snaga.

„Muzikanti”, kako zovu borce „Vagnera”, zauzeli su Bahmut krajem maja, posle više meseci žestokih borbi. Prigožin je više puta upućivao uvrede ruskom vojnom vrhu, a posebno ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu, ali ni Šojgu, ni Gerasimov nisu odgovorili na Prigožinove javne uvrede.

Glas javnosti/P02S

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR