Glas Javnosti

KAŽU DA ĆE BITI TVRDI ALI PRAVEDNI: Britanija najavila proterivanje hiljada albanskih migranata

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski premijer Riši Sunak objavio je sporazum sa Albanijom koji predviđa ubrzanu obradu zahteva za azil i masovno proterivanje onih koji su odbijeni, u okviru velikog paketa mera za borbu protiv ilegalne imigracije.

„Bićemo tvrdi ali pravedni“, rekao je Riši Sunak u parlamentu.

On je rekao da će vlada u mesecima koji dolaze proterati „hiljade“ Albanaca, koji predstavljaju oko trećinu (13.000) od migranata koji su stigli u Britaniju ove godine na malim brodovima preko Lamanša, piše N1.


Uprkos obećanjima da će posle Bregzita Britanija preuzeti kontrolu nad svojim granicama, ona nikada nije videla toliki broj dolazaka migranata preko Lamanša kao sada. Od početka godine njih oko 45.000 prešlo je Lamanš i došlo u Britaniju u odnosu na gotovo 30.000 u 2021.

Među merama koje je najavio Sunak je i slanje britanskih policajaca na aerodrom u Tirani, podizanje praga prema kome se tražilac azila smatra žrtvom modernog ropstva, kao i osiguranja albanske vlade da će žrtve biti zaštićene.

Sunak je naglasio da je Albanija „sigurna“ zemlja i da će sa najavljenim izmenama velika većina zahteva za azil Albanaca moći jednostavno da bude proglašena „jasno neosnovanim“.


Vođa konzervativne vlade je takođe najavio da će biti udvostručen broj agenata koji obrađuju zahteve za azil da bi se nadoknadila kašnjenja, da će početi da se koriste stari centri za odmor, studentski domovi ili vojne prostorije da bi se prepolovili troškovi smeštaja tražilaca azila koji se trenutno smeštaju u hotelima.

Sunak je takođe rekao da će vlada nastaviti projekat proterivanja u Ruandu tražioca azila koji su ilegalno stigli na britansko tle. Za sada je ta procedura u zastoju posle intervencije evropskog suda.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR