Glas Javnosti

Kazne zatvora i do 15 godina za LGBTQ+ osobe u Iraku

Svet
Autor: Glas javnosti

Irački parlament usvojio je danas zakon koji kriminalizuje homoseksualne odnose i transrodne osobe, uz kazne koje mogu iznositi i do 15 godina zatvora.

Zakon je usvojen posle prve verzije koja je predviđala i smrtnu kaznu.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International odmah je reagovala kritikujući „kršenje osnovnih ljudskih prava“, ocenivši da danas usvojeni amandmani „ugrožavaju Iračane koji su već svakodnevno uznemiravani“.


Ti amandmani, kojima se menja zakon protiv prostitucije iz 1988. godine, usvojeni su na sednici na kojoj je prisustvovalo 170 poslanika od 329, navodi se u saopštenju pres službe iračkog parlamenta.

Novi zakon predviđa kazne od deset do 15 godina zatvora za homoseksualne odnose, kao i za razmenu seksualnih partnera (sving) kod heteroseksualnih odnosa, navodi se u tekstu u čiji je uvid imala agencija AFP.

Zakon zabranjuje „svaku organizaciju koja promoviše homoseksualnost u Iraku“, uz kaznu od sedam godina zatvora za „promovisanje homoseksualnih odnosa“.

Zakon takođe zabranjuje „promenu biološkog pola na osnovu individualnih želja ili sklonosti“ i predviđa kaznu od jedne do tri godine zatvora za svaku osobu ili doktora koji su uključeni u rodnu tranziciju.

Slična kazna je predviđena za svakog muškarca čije se ponašanje smatra ženstvenim.

Iračko društvo odbacuje homoseksualnost, a mala LGBT+ zajednica je često meta „otmica, silovanja, mučenja i ubistava“ naoružanih grupa koje ostaju nekažnjene za svoja dela, navodi se u izveštaju iz 2022. godine međunarodne nevladine organizacije Human Rights Watch.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR