Glas Javnosti

KAVAČKI KLAN HARA EVROPOM! Balkanski kriminalci uteruju strah širom starog kontinenta, preplavili je kokainom i oružjem

Svet
Autor: Glas javnosti

Gotovo da ne prođe nedelja a da se ne obelodani da je u nekoj međunarodnoj akciji uhvaćen pripadnik kriminalnih grupa upravo srpski državljanin, ili državljanin neke od komšijskih država. Evropol sada ima nove vesti sa centrom dešavanja u Jugoistočnoj Evropi.

U zajedničkoj višednevnoj akciji Evropola i 27 zemalja uključujući Srbiju, uhapšeno je 330 osoba koje se terete za trgovinu narkoticima, oružjem i posredovanje u ilegalnoj migraciji u Jugoistočnoj Evropi, saopštio je danas Evropol.

Dodaje se da je Evropol tokom akcije poslao dva eksperta u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu koji su pomagala u realnom vremenu razmenu informacija između nadležnih organa.

U akciji od 15. do 18. septembra učestvovalo je skoro 11.000 policajaca na terenu koji su pretražili 724 lokacija, ispitali 33.428 osoba i proverili 22.605 vozila.

Zaplenjeno je 154 komada vatrenog oružja, 57 ručnih granata i eksploziva, 2.125 komada municije, 719 kilograma kanabisa i 920 zasada marihuane.

Zapadni Balkan je uporište mnogih kriminalnih grupa
 

Region Zapadnog Balkana ključno je čvorište za ilegalnu trgovinu vatrenog oružja u Evropsku uniju, ističe se u saopštenju i dodaje da višenacionalne kriminalne grupe potiču pretežno sa Zapadnog Balkana gde su široko dostupni ljudski resursi sa dobrim poznavanjem oružja.

Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU, uglavnom u Belgiju, Francusku, Nemačku, Španiju i Holandiju.

Ilegalna trgovina oružjem tesno je povezana sa trgovinom droge, naročito kokaina.

U nekim slučajevima, kriminalne grupe razmenjuju oružje za drogu, a takođe koriste oružje da steknu i zadrže kontrolu nad unosnim tržištem narkotika, piše Evropol.

Trgovci oružjem nude brojne i raznolike komade vatrenog oružja, staro i novo naoružanje.

Oružje se često krijumčari u okviru pošiljki sa više proizvoda ili skriveno u vozilima.

Cene oružja na Zapadnom Balkanu iako u porastu, još uvek su mnogo niže nego u Zapadnoj Evropi.

U akciji Evropola većina procesuiranih iz kavačkog klana

Većina od 61 procesurane osobe zbog šverca droge, u akciji Evropola “Musala”, su pripadnici tzv. kavačkog klana, piše podgorički Dan.

Pozivajući se na slovenačke medije, list piše da je upravo slovenački organak kavačkog klana onaj koji čini većinu procesuiranih u ovoj akciji.

“Evropol je predstavio detalje međunarodne operacije u kojoj je učestvovalo osam zemalja. Najviše je prijavljeno u Sloveniji – to je slovenački deo klana Kavač”, pišu slovenački mediji.

U ovoj nezapamćenoj međunarodnoj operaciji podneta je 61 krivična prijava protiv osumnjičenjih iz balkanskog narkokartela koji je Evropu preplavio kokainom, saopšteno je iz Evropola.

Uhapšeno je njih 23, a među njima ima i državljana Crne Gore.

Tokom dve godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina, 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, devet luksuznih vozila i pet motocikala.

Kako objašnjavaju iz Evvropola, kriminalna organizacija delovala je u više država a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR