Glas Javnosti

Katar uložio 220 milijardi dolara u Mundijal

Svet
Autor: Glas javnosti

Utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora u 17 sati po srednjeevropskom vremenu počinje dugo očekivano Svetsko prvenstvo u fudbalu.

 Prvi meč turnira koji će trajati od 20. novembra do 18. decembra zakazan je na stadionu Al Bait, koji prima 60.000 navijača, u gradu Al Khor, 35 kilometara severno od Dohe.

Biće ovo daleko najskuplji Mundijal u istoriji. Procenjuje se da je Katar potrošio čak 220 milijardi dolara za desetak godina otkako je izabran za domaćina, a to je 15 puta više nego što je Rusija potrošila na organizaciju Mundijala 2018. godine, piše Forbes.

Ministar finansija Katara rekao je da je 2017. godine ta zemlja trošila 500 miliona dolara nedeljno na infrastrukturne projekte, uključujući puteve, hotele, osam stadiona i nadogradnju aerodroma, kako bi pripremila malu bliskoistočnu naciju da bude domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja.

Ekonomski analitičari smatraju da Katar neće moći da povrati uloženo u ovu manifestaciju.

Loš izbor domaćina?

Mnoge kontroverze prate ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu, počevši od zemlje u kojoj je odlučeno da se igra do pravila domaćina o ponašanju gostiju.

Forbes piše da se Katar našao pod budnim nadzorom medija i javnosti zbog stotina, potencijalno čak i hiljada radnika, od kojih su mnogi iz drugih zemalja, a koji su tokom izgradnje infrastrukture izgubili svoj život. Navodi se da su pritom radili za minimalnu platu.

Istovremeno, izbor da se najveća fudbalska smotra na svetu održi u Kataru nije naišla na neko posebno odobravanje većeg dela javnosti. Bivši predsednik FIFA Sep Blater (Sapp Blatter) rekao je prošle nedelje da je odluka da Katar bude domaćin bio „loš izbor“.

„Premala je to zemlja za fudbal i Svetsko prvenstvo koji su preveliki“, izjavio je Blater.

Navijačima je najveći problem što neće moći da konzumiraju alkohol onako kako su na to navikli, već ograničeno, jer je u Kataru zabranjena konzumacija alkoholnih pića.

Naime, Katar je naglo promenio prvobitnu odluku te je zabranio prodaju piva u navijačkim zonama ispred stadiona samo 48 sati pre početka turnira.

Zalivska država ograničava prodaju alkohola vrhunskim hotelima, ali je pristala da dozvoli prodaju Budweisera, jednog od najvećih sponzora Svetskog prvenstva, u određenim zonama izvan osam stadiona na kojima se održavaju utakmice, piše Financial Times.

Uz sve ovo, termin održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu po prvi put je tokom kasne jeseni, što je takođe naišlo na negodovanje kod jednog dela javnosti. I fudbalerima nije lako, jer se Mundijal održava usred ligaških takmičenja.

Najveći favoriti za prestižnu titulu ovog puta su reprezentacije Brazila, Francuske i Argentine.

Svetskom prvaku u fudbalu, osim čuvenog pehara „Boginje Mundijala“, pripašće i novčana nagrada od 42 miliona dolara. FIFA je ostavila timovima da odluče kako će raspodeliti taj novac.

Finalna utakmica na ovom Mundijalu biće odigrana 18. decembra na stadionu Lusail Iconic, kapaciteta 80.000 ljudi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR