Glas Javnosti

KATAKLIZMIČNA BUJICA ostavila samo PUSTOŠ! Preživeli tragaju po ruševinama u potrazi za svojim voljenima

Svet
Autor: Glas javnosti

Poplave u Libiji, izazvane olujom Danijel, odnele su 5.300 života, a broj nestalih još nije utvrđen ali u pitanju su hiljade i hiljade u ovoj katastrofalnoj nepogodi.

Najveća šteta je u gradu Derna, na istoku zemlje, gde su dve brane srušene.

Voda je zbrisala sve pred sobom, a mnoge ljude je odnela u more ili zakopala pod zemlju.


Potvrđeni broj poginulih koji su do sada dali zvaničnici varirao je, ali svi su u hiljadama, a hiljade se nalaze na spiskovima nestalih. Gradonačelnik Derne Abdulmenam al-Gaiti rekao je da bi smrtni slučajevi u gradu mogli dostići 18.000-20.000, u zavisnosti od obima štete.


 „Zapravo su nam potrebni timovi specijalizovani za izvlačenje tela“, rekao je on. „Bojim se da će grad biti zaražen epidemijom zbog velikog broja tela pod ruševinama i u vodi.


foto:youtube/printscreen

Spasilačke ekipe stigle su iz Egipta, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Katara. Turska je poslala brod sa opremom za postavljanje dve terenske bolnice. Italija je poslala tri aviona sa zalihama i osoblja, kao i dva mornarička broda koji su imali poteškoća sa istovarom jer je Dernina luka je u ruševinama praktično je neupotrebljiva.

Spasilačke operacije su otežan zbog političkih lomova u zemlji od 7 miliona ljudi, u stalnom ratu i bez vlade koja bi imala domet širom zemlje otkako je pobuna koju podržava NATO zbacila Moamera Gadafija 2011.


Očekuje se da će delegacija ministara GNU-a u četvrtak u Bengaziju pokazati solidarnost i razgovarati o naporima za pomoć, što je retka pojava otkako je parlament sa sedištem na istoku prošle godine odbacio njihovu administraciju.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR