Glas Javnosti

KATAKLIZMA U UKRAJINI! Zemlji preti katastrofa zbog razaranja brane: NIVO VODE PORASTAO 10 METARA! (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Južna komanda ukrajinske vojske saopštila je rano jutros da su ruske snage digle u vazduh branu Kahovka na Dnjepru kod Hersona.

Na društvenim mrežama dele se šokantni snimci iz ove oblasti, gde će voda poplaviti okolna područja u narednim satima. Kako prenosi ruska agencija Tass, voda je već porasla za deset metara, što znači da je apokalipsa na pomolu. Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za uništenje brane, dok je u toku hitna evakuacija lokalnog stanovništva.

Ruske lokalne vlasti: Nivo vode je porastao deset metara

Nivo vode oko brane Kahovke u južnoj Ukrajini, koja je dignuta u vazduh, porastao je deset metara, a nekoliko nizvodnih ostrva već je potpuno poplavljeno, izvestila je ruska državna novinska agencija Tass pozivajući se na lokalne vlasti.


Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u proruski zvaničnik regije.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana.


Proruski zvaničik u gradu Novoj Kahovki rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuisani nakon što je probijena obližnja brana.

TASS je takođe citirao ruskog gradonačelnika Nove Kahovke Vladimira Leontjeva koji je rekao da je deo grada isključen sa snabdevanja strujom iz sigurnosnih razloga.

Herson pod vodom

Deo Hersona je već poplavljen, a vrhunac vodenog talasa očekuje se za nešto više od sat vremena, oko 11 sati po lokalnom vremenu, objavio je na Tviteru predsednik Kijevske škole ekonomije i bivši ministar privrednog razvoja Timofij Milovanov.



Milovanov napominje kako je situacija verovatno i gora na levoj strani obale koju kontrolišu Rusi.

„Biće jače pogođena, a komunikacija je ograničena“, navodi Milovanov uz snimku poplavljenog Hersona.

Južna Ukrajina: Nakon eksplozija na velikoj brani voda je počela da nadire

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u delu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama.

Nepotvrđeni video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane.



„Rusko uništenje brane predstavlja „ekocid“, ali nacionalni i regionalni zvaničnici rade na obezbeđivanju lokalnog stanovništva“, rekao je u utorak šef ukrajinske predsedničke administracije.

Andrij Jermak je na Telegramu napisao da ruske akcije takođe predstavljaju pretnju za obližnju nuklearnu elektranu Zaporožja, ne navodeći detalje.

Brana visoka 30 metara i duga 3,2 km, koja ima količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Juta, izgrađena je 1956. godine na reci Dnepar u sklopu hidroelektrane Kahovke.

Takođe snabdeva vodom poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.



Zvaničinci koje je postavila Rusija rekli su da nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, još uvek ne preti opasnost od rušenja brane.

Nuklearna elektrana vodu za hlađenje dobija iz rezervoara. Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage digle branu u vazduh, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

„Ruske okupacijske snage digle su u vazduh Kahovku“, objavilo je u utorak južno zapovedništvo ukrajinskih oružanih snaga na svojoj Fejsbuk stranici.

„Opseg razaranja, brzina i količina vode, te verovatna područja plavljenja se razjašnjavaju“, navodi se.


Glas javnosti/N07S/TASS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR