Glas Javnosti

KASETNIM BOMBAMA PO CIVILIMA: U Donjecku pronađeni dokazi protiv Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Dopisnik RIA Novosti je u Donjecku otkrio nove dokaze da je ukrajinska strana primenjivala kasetne bombe na civilnom stanovništvu.

Kasetni deo rakete „Točka-U“ kao i druge rakete i bombe sličnog tipa se otvaraju u vazduhu i na velikoj površini razbacuju takozvanu submuniciju koja u kontaktu sa zemljom eksplodira i ljudima i tehnici nanosi povrede šrapnelima.

„Primer kako iz rakete ‘Točka-U’ kasetne bombe padaju na zemlju: padaju u centar i iz njega počinje da se kreće talas delova bombe. Rupe se mogu videti na zidovima, automobili su u potpunosti uništeni“, naveo je dopisnik našavši se na mestu eksplozije jednog dela rakete koja je ostavila u asfaltu karakterističan trag, piše Sputnjik.

Novinar je dodao da ta municija ima ogromnu razornu moć i ispušta veliki broj malih delova i zaključio da se ona ne sme koristiti u kvartovima gde žive civili, mada neki to sprečavaju.

Ranije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio da je u Vladi u centru grada pogođena ukrajinska raketa „Točka-U“. Štab teritorijalne odbrane DNR je saopštio da je ubijeno 20 ljudi, a devet je ranjeno. Ministarstvo zdravlja DNR-a je saopštilo da je 17 poginulo i hospitalizovano 28 ranjenika. Lider DNR-a Denis Pušilin je udar „Točka-U“ na Donjeck nazvao ratnim zločinom Kijeva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR